UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Na opakowaniu sera wędzonego przeczytałam, że w składzie jest konserwant AZOTAN POTASU, proszę mi napisać jak bardzo jest on szkodliwy i jakie działania niepożądane może wywołać?

Na opakowaniu sera wędzonego przeczytałam, że w składzie jest konserwant AZOTAN POTASU, proszę mi napisać jak bardzo jest on szkodliwy i jakie działania niepożądane może wywołać?

Azotan potasu, czyli konserwant o symbolu E - 252 jest często stosowanym środkiem spożywczym m.in. do peklowania wędlin, mięs i do produkcji serów. Prawdopodobnie nie wiedząc o tym, dość często spożywa Pani gotowe produkty zawierające azotan potasu - jest on konserwantem oficjalnie zarejestrowanym  i bezpiecznym, którego dopuszczalna dawka dzienna wynosi  3,5 mg  na kilogram masy ciała danej osoby.  Jeżeli chce Pani ograniczyć spożywanie konserwantów, trzeba wybierać jedynie naturalne produkty - np. wykluczyć wędliny, zastępując je upieczonym mięsem z domowego uboju.