UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Na opakowaniu sera wędzonego przeczytałam, że w składzie jest konserwant AZOTAN POTASU, proszę mi napisać jak bardzo jest on szkodliwy i jakie działania niepożądane może wywołać?

Na opakowaniu sera wędzonego przeczytałam, że w składzie jest konserwant AZOTAN POTASU, proszę mi napisać jak bardzo jest on szkodliwy i jakie działania niepożądane może wywołać?

Azotan potasu, czyli konserwant o symbolu E - 252 jest często stosowanym środkiem spożywczym m.in. do peklowania wędlin, mięs i do produkcji serów. Prawdopodobnie nie wiedząc o tym, dość często spożywa Pani gotowe produkty zawierające azotan potasu - jest on konserwantem oficjalnie zarejestrowanym  i bezpiecznym, którego dopuszczalna dawka dzienna wynosi  3,5 mg  na kilogram masy ciała danej osoby.  Jeżeli chce Pani ograniczyć spożywanie konserwantów, trzeba wybierać jedynie naturalne produkty - np. wykluczyć wędliny, zastępując je upieczonym mięsem z domowego uboju.