Składniki:

  • 8–12 pomidorów
  • 20 dag gotowanego kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • ½ bułki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 dag tłuszczu
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane mięso kurczaka zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.
  • Żółtka utrzeć z masłem, połączyć to z mięsem i dodać zieleninę oraz przyprawy do smaku.
  • Ubić pianę z białek i połączyć ją z mięsną masą.
  • Pomidory umyć, uciąć je na 1/3 wysokości, wybrać łyżeczką środek (niczego nie wyrzucać) i napełnić nadzieniem.
  • Pomidory ułożyć na wysmarowanym tłuszczem półmisku i zapiec w piekarniku.
  • Podlać pomidory sokiem powstałym z wydrążonych części.
  • Podawać, obficie posypane zieleniną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW