UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Olej kokosowy – w medycynie, w kosmetologii i w kuchni

Olej kokosowy – w medycynie, w kosmetologii i w kuchniOlej kokosowy jest naturalnym antybiotykiem. Działa antybakteryjnie oraz pomaga zwalczać grzybicę i trądzik. Zmiękcza i nawilża skórę lepiej niż niejeden dobry krem. Codzienne płukanie jamy ustnej tym olejem przyczynia się do wybielenia zębów i wzmocnienia dziąseł.

 

Owoce drzewa kokosowego są bogatym źródłem witaminy C, minerałów, cukrów oraz kwasów tłuszczowych. Zawierają również dużo żelaza oraz potasu. Najbardziej cenionym ich składnikiem jest olej kokosowy, wytwarzany ze śmietanki, która zbiera się na powierzchni mleczka kokosowego. Można go również pozyskiwać z kopry – wysuszonego, twardego miąższu. Dzięki molekułom tłuszczu ma on znakomite właściwości lecznicze i jest uznawany za najzdrowszy ze wszystkich dostępnych olejów.

 

Skład i właściwości oleju kokosowego

W skład oleju kokosowego wchodzą:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwas laurynowy,
  • kwas mirystynowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy.

 

Lecznicze zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w medycynie. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych przyspiesza spalanie tłuszczu oraz obniża ryzyko chorób serca i miażdżycy. Poprawia wytrzymałość organizmu i jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Jednym ze składników oleju kokosowego jest kwas laurynowy o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych, dlatego doskonale się on sprawdza w przypadku grypy, opryszczki, wrzodów, zapalenia dróg moczowych i chorób przyzębia. Zabija również grzyby powodujące pleśniawki i grzybicę skóry. Olej kokosowy stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne, takie jak na przykład trądzik. Chroni przed chorobami wątroby i nerek oraz wspomaga funkcje tarczycy. Zapobiega przesuszaniu i łuszczeniu się skóry głowy, a jednocześnie wzmacnia cebulki włosa i zapobiega ich wypadaniu. Dzięki obecności witaminy E oraz przeciwutleniaczy, olej kokosowy idealnie nawilża i uelastycznia skórę.

W medycynie ajurwedyjskiej olej kokosowy stosowano do płukania jamy ustnej, czego efektem były bielsze zęby i mocniejsze dziąsła. Najnowsze badania potwierdzają jego skuteczność również w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu ma on właściwości spowalniające procesy starzenia się oraz działanie przeciwzmarszczkowe. Udowodniono, że olej kokosowy skutecznie chroni przed promieniowaniem UV, a stosowany podczas opalania działa jak krem z filtrem o faktorze 30. Dodatkowo dzięki zawartości średniołańcuchowych trójglicerydów (tzw. MCT – medium-chain triglycerides) ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu.

 

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy wytwarzany do celów spożywczych ma gęstą konsystencję, dlatego idealnie się nadaje do smarowania pieczywa. Najczęściej jednak stosuje się go do smażenia, gdyż jego skład pozwala na zachowanie wartości odżywczych i zdrowotnych produktów mimo podgrzewania ich do bardzo wysokich temperatur. Olej kokosowy jest nietoksyczny i podczas smażenia nie wytwarza szkodliwych substancji. Dzięki lekko orzechowej nucie idealnie się sprawdza w kuchni azjatyckiej. Jest również ceniony przez wegetarian.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA