UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Olej lniany – bogactwo kwasów nienasyconych

Olej lniany – bogactwo kwasów nienasyconychOlej lniany zawiera w swoim składzie całe bogactwo składników odżywczych, między innymi aż 50 proc. kwasów omega-3. Jest także cennym źródłem witamin E oraz F. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza przede wszystkim bioaktywnym związkom, głównie lignanom. Jakie zastosowanie ma olej lniany i jak należy go przechowywać?

 

Olej lniany (łac. oleum lini) jest wytwarzany przez tłoczenie na zimno nasion lnu. Otrzymuje się w ten sposób olej o charakterystycznym lnianym smaku i zapachu (czasami z nutą orzechową) oraz o żółtym zabarwieniu. Smak może się nieco różnić w zależności od odmiany lnu, warunków uprawy oraz sposobu tłoczenia. Tłoczenie na zimno przebiega w temperaturze nieprzekraczającej 50°C, co daje gwarancję, że olej tak wyprodukowany zachowa wszelkie niezbędne dla zdrowia wartości odżywcze. Lecznicze właściwości zawdzięcza on głównie bioaktywnym związkom w nim zawartym, między innymi nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz lignanom.

 

Składniki oleju lnianego

Olej lniany zawiera w swoim składzie bardzo dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym: kwas alfa-linolenowy (omega-3, około 50 proc.), kwas oleinowy (omega-9, około 17 proc.), kwas linolowy (omega-6, około 15 proc.), nienasycone kwasy tłuszczowe (około 10 proc.), a także witaminy E oraz F.

 

Zastosowanie

Regularne spożywanie oleju lnianego przyczynia się do wyrównania w organizmie poziomu kwasów tłuszczowych. Pomaga także w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu, przyspiesza metabolizm oraz korzystnie wpływa na trawienie. Lignany zawarte w oleju lnianym, należące do najsilniejszych antyoksydantów, hamują aktywność enzymu aromatazy (zaburzenia funkcjonowania tego enzymu prowadzą do powstawania cech kobiecych u mężczyzn, otyłości, a także cellulitu). Olej lniany stosuje się także jako środek leczniczy w drętwieniu i mrowieniu kończyn oraz w walce z chorobami Alzheimera i Parkinsona.

 

Olej lniany w produktach aptecznych

Olej lniany jest wykorzystywany przez farmaceutów do tworzenia maści oraz plastrów wspomagających leczenie oparzeń oraz odmrożeń. Produkuje się z niego także mydła, które mają działanie kojące i wygładzające przesuszoną skórę. Jest również składnikiem kremów leczniczych, na przykład na trądzik różowaty lub niwelujących skutki oparzeń słonecznych.

 

Olej lniany w kosmetologii

Kwasy omega zawarte w oleju lnianym przyczyniają się do hamowania utraty wody z naskórka. Kremy oraz maści z jego dodatkiem idealnie się nadają dla osób borykających się z szorstką i przesuszoną skórą – nadają jej elastyczność oraz zdrowy wygląd. Olej lniany to często dodawany składnik do szminek oraz balsamów do ust.

 

Ważne

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ulegają procesowi utleniania pod wpływem światła, wysokiej temperatury oraz powietrza, dlatego też olej lniany należy przechowywać w pomieszczeniu bez dostępu światła i powietrza, najlepiej w chłodziarkach.

 

Ciekawostki

W czasach starożytnych olej lniany był wykorzystywany przez artystów do zabezpieczania prac malarskich oraz polichromowanych rzeźb.

Dawniej w Małopolsce olej lniany był tradycyjnie używany do przygotowywania potraw postnych oraz wigilijnych.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA