UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni Od dawna znane są prozdrowotne właściwości pestek dyni. To skarbnica witamin (A, C, D i z grupy B) oraz mikroelementów, a także fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek dyni nie jest tak popularny i powszechnie wykorzystywany. Ale warto go docenić, ponieważ świetnie się sprawdza zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz w medycynie.

 

Olej z pestek dyni jest tłoczony na zimno. Ma lekko orzechowy smak oraz ciemnobrązową barwę. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Zawiera:

  • witaminy A, C, D, E i z grupy B
  • kwas linolowy
  • kwas oleinowy
  • fitosterole
  • beta-karoten
  • fosfor
  • wapń
  • magnez
  • pektyny

 

Zalety

Olej z pestek dyni może być dodawany do sałatek, warzyw i deserów. Ma ciekawy smak. Zawiera błonnik, może więc wspomóc osoby starające się zgubić wagę. Reguluje procesy trawienne w sposób bezpieczny (nie powodując odwodnienia organizmu) i daje uczucie sytości.

Wspomaga również układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w nim składniki, poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz oczyszczenie tętnic i żył, mogą pomóc zapobiec miażdżycy oraz zawałom.

Często poleca się także spożywanie oleju z pestek dyni przez mężczyzn – powstrzymuje on bowiem rozrost prostaty. Może także wspomóc leczenie objawów zapalenia pęcherza.

Cenione są również jego właściwości odtruwające. Pomaga nawet pozbyć się pasożytów (na przykład tasiemców) z układu pokarmowego.

W kosmetyce olej z pestek dyni może być wykorzystywany do masażu. Powinny go stosować zwłaszcza osoby z łuszczącą się, suchą skórą, z atopowym zapaleniem skóry i z oparzeniami.

Olej z pestek dyni wzmacnia mieszki włosowe i pobudza cebulki włosowe do wzrostu, jest więc ceniony w walce z łysieniem plackowatym.