Składniki:

  • 2 duże papryki (czerwone lub zielone)
  • 15 dag piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki ziaren kukurydzy
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki ugotowanego pęczaku
  • pół szklanki ugotowanej soczewicy
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Papryki wrzucić do wrzątku na kilka minut, wyjąć, przelać zimną wodą i odciąć górną część.
  • Upieczone na ruszcie mięso z indyka pokroić w drobną kostkę.
  • Na oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać ugotowane ziarna kukurydzy, soczewicę i pęczak oraz chwilę poddusić z dodatkiem białego wina i dwóch łyżek przecieru pomidorowego.
  • Dodać mięso i przyprawić wszystko do smaku.
  • Napełnić masą papryki, posypać utartym serem, zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.

 

KUKURZYDZA

Pochodzi z Meksyku. Przywiezione przez Kolumba nasiona kukurydzy dały początek jej uprawie w Europie, a także w Afryce. Ma wiele odmian. Jej ziarna przetwarza się na mąkę, kaszę i olej. Zawiera dużo selenu, beta-karotenu i witaminy E. Można ją stosować w diecie bezglutenowej. Kukurydzę cukrową można jeść na surowo lub po ugotowaniu, a z odmiany pękającej uzyskuje się popcorn.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 285,5 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 34,3 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW