Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • bułka tarta
  • majeranek
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masa
  • 1 jajko

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę zalać wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.
  • Rano odsączyć soczewicę, zalać ją wrzątkiem (woda powinna sięgać 1 cm powyżej poziomu ziaren) i dodać majeranek, a następnie gotować około 15 minut.
  • Soczewicę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Pieczarki i cebulę podsmażyć, a potem zmielić, dodać tartej bułki, soli i pieprzu.
  • Przygotować ciasto z podanych składników: mąkę z tłuszczem zalać wrzącą wodą, dodać jajko i wyrobić ciasto.
  • Formować pierogi. Podawać zaraz po ugotowaniu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW