Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 5 łyżek soku z cytryny lub limetki
  • 5 łyżek rumu lub winiaku
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag pomidorów
  • pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Wlać do słoika typu twist 2 łyżki rumu i 3 łyżki oliwy, dodać miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • Dokładnie zakręcić słój i potrząsać nim, aż wszystkie składniki marynaty się połączą.
  • Mięso ułożyć na misce, zalać marynatą, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Pomidory naciąć i sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry i usunąć pestki, a miąższ pokroić.
  • Cebulkę posiekać i wymieszać z pomidorami.
  • Zalać sałatkę resztą rumu, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso grillować około 20 minut i podawać z sałatką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW