Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 średnie pory
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ziarnka zioła angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4–5 gałązek lubczyku
  • 4–5 gałązek pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podpiec na patelni bez tłuszczu.
  • Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą.
  • Dodać koncentratu pomidorowego, startej na tarce marchwi i selera oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  • Białe części porów pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na oliwie, zalać piwem i dusić około 5 minut.
  • Ziemniaki pokroić w małą kostkę, razem z porami dodać do gotującego się wywaru i gotować do miękkości.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW