Składniki:

  • 360 ml mleka
  • 210 g polenty (mąki kukurydzianej)
  • 35 g masła
  • 3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 30 g pomidorów z puszki
  • 1 puszka filetów anchois
  • 2 ząbki czosnku

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Mleko zagotować, dodać masło, polentę, sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, stale mieszając.
  • Z ugotowanej polenty uformować placek grubości 1,5 cm i go schłodzić.
  • Papryki posmarować olejem i zapiec w piekarniku, aż będzie łatwo schodzić z nich skórka.
  • Wszystkie warzywa pokroić w plastry lub paseczki, a następnie podsmażyć je na patelni z oliwą i pokrojonym drobno czosnkiem oraz z anchois (kilka filecików zostawić do dekoracji).
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pomidory.
  • Z polenty wykrawać krążki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
  • Na talerzu krążek polenty obłożyć warzywami i filetami anchois.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW