UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Porady eksperta. Choroba Alzheimera

 

Panie Profesorze.

Jestem załamana. U mojej 75-letniej mamy lekarze rozpoznali chorobę Alzheimera. Proszę o garść informacji na temat tej choroby. Czy jest częsta? Co jest jej przyczyną? Jakie są najczęstsze objawy? Czym można ją leczyć? Czy jest śmiertelna? Jakiej pacjent wymaga diety?

 

Szanowna Pani.

Choroba Alzheimera ma niewątpliwy związek z charakterystycznym dla naszej cywilizacji zjawiskiem demograficznym, a mianowicie starzeniem się społeczeństw. Ludzie dożywają coraz bardziej sędziwego wieku, więc i liczba osób z różnymi typami otępień, w tym z chorobą Alzheimera, rośnie. A uważa się, iż choroba ta jest najczęstszą przyczyną, ok. 60% przypadków, otępienia. Częściej dotyka kobiet. Statystyki podają że dotyczy od 2 do 6% osób 65-letnich i starszych. W dodatku częstość jej występowania podwaja się po 65 roku życia co 4,5 roku.

Istotą choroby jest zwyrodnienie tkanki mózgowej powodujące zanik komórek nerwowych, co w efekcie daje obraz otępienia, w wyniku którego chory przestaje interesować się otoczeniem, traci pamięć, poczucie czasu i miejsca. Co ważne dla różnicowania, choroba Alzheimera nie wiąże się z narastaniem zmian miażdżycowych naczyń mózgowych.

Ten zanik mózgu spowodowany jest odkładaniem się w nim substancji białkowej, zwanej amyloidem. Utrudnia on prawidłowe funkcjonowanie komórki nerwowej oraz kontakt z innymi komórkami nerwowymi, przez co przestaje ona spełniać swoje zadania. Amyloid może być też trujący dla komórki nerwowej, powodując jej śmierć.

Dlaczego zaczyna się on odkładać? Prawdopodobnie odpowiedzialny jest za to gen stymulujący jego wytwarzanie na chromosomie 21. Nie wiemy jednak do dziś, dlaczego ten amyloid odkłada się w mózgu. Rozważano znaczenie zatrucia aluminium pochodzącym z wody (rurociągi) lub aluminiowych naczyń. Nigdy nie udało się też udowodnić etiologii wirusowej.

Podstawowy objaw choroby to zaburzenia aktywności poznawczej i narastanie procesu otępiennego. Początkowo specyficzne są zaburzenia pamięci operacyjnej polegające na problemach w zapamiętywaniu nowych informacji. Następnie dołączają trudności w przypominaniu tego, co zdarzyło się kiedyś w życiu pacjenta i czego nauczył się w młodości. Jednocześnie pojawiają się zaburzenia w procesie spostrzegania i działania w przestrzeni bądź w zakresie mowy czy też w procesach myślenia. W końcu następuje rozpad nabytych umiejętności – i jest to otępienie właściwe, mające niestety charakter nieodwracalny.

Choroba Alzheimera nie jest chorobą śmiertelną, przyczyną zgonu chorego mogą być jej powikłania: zapalenie płuc, infekcje dróg moczowych, odleżyny. Dlatego właściwa opieka pielęgnacyjna i lekarska ma tu istotne znaczenie.

Ponieważ nie znamy przyczyny wystąpienia tej choroby, nie ma też skutecznego leczenia przyczynowego. Nie udało się też dotychczas niestety trwale zatrzymać procesu chorobowego. Pisze się dużo o protekcyjnym znaczeniu takich preparatów, jak Jumex, Deprenyl, witamina E, niesterydowe leki przeciwzapalne, kolchicyna, czy estrogeny. Są też leki, które czasowo hamują rozwój choroby, np. inhibitory acetylocholinesterazy – fizostygmina, takryna i inne. Terapia farmakologiczna powinna być zawsze prowadzona przez lekarza specjalistę. Jeśli idzie o preparaty andyjskie obserwuję dobre działanie Chuchuhuasi, Vilcacory i Maki. Coraz więcej też pisze się o Kurkumie.

Jeśli zaś idzie o dietę, choroba Alzheimera nie wymaga żadnej specjalnej diety. Jednak z uwagi na małą ruchliwość chorych i często podeszły wiek – ich zapotrzebowanie energetyczne jest mniejsze, dlatego zadbać trzeba o właściwe porcje pokarmowe i odpowiednią liczbę posiłków w ciągu dnia. Posiłki należy podawać regularnie – o tej samej porze. W diecie chorego powinny znaleźć się zarówno produkty białkowe (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), pieczywo (w tym także razowe), jak i jarzyny i owoce. Pamiętajmy o dostarczaniu chorym odpowiedniej ilości płynów – ok. 2 litrów dziennie. Niedopuszczalne jest ograniczenie podawania napojów, by chory się mniej moczył. Można je ograniczyć bezpośrednio przed snem.

 

Prof. Manuel Fernandez


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA