Składniki:

  • 60 dag filetów z piersi indyka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 4–5 cebulek dymek
  • 30 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, biały pieprz, słodka papryka

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Mięso pokroić na kawałki.
  • Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w drobną kostkę, a dymkę pokroić w cienkie krążki.
  • Mięso podsmażyć na oliwie na złoty kolor, przełożyć do innego naczynia, posolić i popieprzyć, przykryć, aby nie wystygło.
  • Na tym samym tłuszczu, co mięso, podsmażyć krótko warzywa.
  • Koncentrat pomidorowy wymieszać z kwaśną śmietaną, rozprowadzić mąką i dodać do warzyw, a następnie jeszcze raz krótko zagotować.
  • Mięso ponownie wyłożyć na patelnię, pomieszać, całość doprawić do smaku.
  • Podawać z ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.

 

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW