Stres, pośpiech, siedzący tryb życia, nocne godziny pracy – to wszystko wpływa na sposób, w jaki się odżywiamy. Pod harmonogram zajęć dostosowujemy godziny i rodzaj spożywanych posiłków. Niestety, często robimy to nieumiejętnie i z krzywdą dla własnego organizmu. Jak zatem nie popełniać błędów żywieniowych?

 

Rodzaj wykonywanej pracy zmusza nas często do zmiany trybu życia. Nie należy jednak zapominać o swoim zdrowiu. Wystarczy nauczyć się wykorzystywać środowisko, w jakim przyszło nam pracować, i dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, by łatwiej radził sobie z trudami dnia codziennego.

 

Praca biurowa

Siedzący tryb życia, klimatyzowane pomieszczenia, stres, presja czasu, a do tego nieodpowiednie jedzenie – to częste przyczyny kłopotów ze zdrowiem osób pracujących w biurach. Pojawiają się problemy z trawieniem, bóle pleców i rąk, a także pogorszenie wzroku, gdyż taki rodzaj pracy często wiąże się z długimi godzinami siedzenia przed monitorem komputera. Aby dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, należy zadbać o regularny wysiłek fizyczny. Wystarczy 30 minut dziennie przeznaczyć na spacer, bieg, jazdę na rowerze lub basen, by odpowiednio pobudzić organizm. Również dieta bogata w węglowodany złożone dostarczy energii na cały dzień. Należy unikać potraw tłustych i ciężkostrawnych. Korzystnie na poprawę krążenia wpływa regularne spożywanie ryb, które są bogatym źródłem kwasów omega-3. Należy zadbać też o zdrowe przekąski pod postacią owoców, gdyż zawierają one dużo witamin i mikroelementów, skutecznie chroniących przed przeziębieniami. Szczególnie zaleca się spożywanie produktów zawierających witaminę A przyczyniającą się do poprawy wzroku.

Reklama

 

Praca fizyczna

Osoby, których praca wymaga dużego nakładu energii, powinny zadbać o posiłki pełnowartościowe, zawierające dużą ilość węglowodanów (ryż, ziemniaki, makaron). Nie należy ich jednak mieszać z produktami wysokokalorycznymi, takimi jak tłuste mięsa i sosy. Osoby pracujące fizycznie powinny unikać spożywania żywności z puszek czy słoików, a starać się zastąpić je świeżymi składnikami. Jako przekąskę zaleca się jedzenie suszonych owoców, orzechów lub świeżych warzyw. Nie należy również zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu – potrzebuje on bowiem dużo więcej płynów niż przy wykonywaniu pracy siedzącej. Warto jednak zadbać o to, aby napoje nie były gazowane.

Niestety, praca siłowa często wiąże się z tym, że jest wykonywana na zewnątrz budynków. Aby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, należy więc pamiętać o prawidłowym ubiorze. Latem wiąże się to z okryciem głowy oraz z zabezpieczeniem skóry przed promieniowaniem słonecznym. Natomiast zimą należy pamiętać o ciepłej, skutecznie chroniącej przed wyziębieniem odzieży.

 

Zmianowy czas pracy

Praca w systemie zmianowym mocno obciąża organizm. Ciało przyzwyczajone do naturalnego zegara biologicznego buntuje się przed jego rozregulowywaniem. Najczęściej objawia się to spadkiem wytwarzania melatoniny, odpowiedzialnej za prawidłowy sen. Również sposób odżywiania osób tak pracujących ulega zmianie. Zamiast po ciepłe posiłki częściej sięgają one po jedzenie typu fast food. W celu uniknięcia problemów zdrowotnych niezbędna jest dbałość o różnorodny jadłospis. Szczególnie zalecane są produkty bogate w tryptofan (którego pochodną jest melatonina): mleko, chude mięsa, jajka, ryby oraz warzywa i owoce. Powinny być one jak najmniej przetworzone. Muszą zawierać duże ilości błonnika pokarmowego.

Aby przestawić się na inne godziny spoczynku, trzeba zadbać o warunki, w których będziemy spali, czyli zaciemnienie pomieszczenia. To ułatwi „oszukanie” organizmu. Pomocne mogą się również okazać herbatki ziołowe ułatwiające zasypianie, na przykład z lawendy, rumianku czy melisy.