UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Przyprawa, która spowalnia uszkodzenia wątroby

Przyprawa, która spowalnia uszkodzenia wątrobyKurkumina, jeden z głównych składników azjatyckiej przyprawy kurkumy, prawdopodobnie opóźnia procesy niszczące wątrobę, które ostatecznie doprowadzają do jej marskości.

 

Nadaje przyprawie charakterystyczną, żółtą barwę i od dawna była stosowana w ajurwedzie (tradycyjnej medycynie indyjskiej) w celu leczenia wielu dolegliwości układu pokarmowego.

Wcześniejsze badania dowiodły, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniajace, które mogą być pomocne w leczeniu różnych chorób.

 

Tym razem, zespół naukowców chciał sprawdzić, czy kurkumina może opóźnić występowanie uszkodzeń spowodowanych przez postępujący stan zapalny wątroby, włącznie ze stwardniającym zapaleniem dróg żółciowych i pierwotną żółciową marskością wątroby.

Każde z tych schorzeń wynikających z uwarunkowań genetycznych lub choroby autoimmunologicznej powoduje, że w układzie kanałów żółciowych wątroby powstaje stan zapalny, urazy i blokada kanalików, co prowadzi do poważnego uszkodzenia tkanek i nieodwracalnej marskości wątroby.

Naukowcy przebadali próbki tkanek i krwi pobrane od myszy cierpiących na chroniczne zapalenie wątroby przed i po wprowadzeniu kurkuminy do ich diety. Eksperyment trwał odpowiednio cztery i osiem tygodni. Jego wyniki zestawiono z próbkami pozyskanymi od myszy w podobnym stanie, którym nie podawano kurkuminy.

Okazało się, że dieta zawierająca kurkumę dość znacznie ograniczyła blokowanie się kanałów żółciowych, w tym uszkodzenia i zwłóknienie wielobocznych komórek wątrobowych (hepatocytów), poprzez reakcję z kilkoma ścieżkami przekazywania bodźców chemicznych działających w stanie zapalnym.

Efekty te zaobserwowano zarówno u myszy jedzących pokarm zawierający kurkuminę przez 4 tygodnie, jak i 8 tygodni. Nie odnotowano ich jednak u myszy karmionych normalnie.

Autorzy artykułu opisującego wyniki badań zwracają uwagę, że obecnie w leczeniu niewydolności wątroby wykorzystuje się kwas ursodeoksycholowy, chociaż efekty jego długoterminowego podawania nie są znane, albo podejmuje decyzję o przeszczepie wątroby.

Natomiast kurkuma, będąc naturalnym produktem, który – jak się wydaje – hamuje różne etapy procesu zapalnego, może w przyszłości zostać wykorzystana jako obiecujący sposób leczenia schorzeń wątroby.

 

Źródło: www.physorg.com


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA