Składniki (na 4 porcje):
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ kg fileta z indyka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cebule pokroić w krążki, przyrumienić na rozgrzanej oliwie.
  • Mięso pokroić w słupki, dołożyć do cebuli, dodać sos sojowy i curry, jeszcze chwilę razem podsmażać.
  • Dodać odsączone pędy bambusa, zalać bulionem – gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.

 

Bambus

Młode, niezdrewniałe jeszcze pędy bambusa zbiera się, nim ukończą dwa tygodnie lub osiągną nie więcej niż 30 cm.

W smaku podobne nieco do kukurydzy i szparagów, są kremowobiałe lub żółtawe i przyjemnie chrupiące.

W kuchni azjatyckiej są bardzo cenionym składnikiem różnych, czasami bardzo egzotycznych dań. Bambus to bogate źródło błonnika, witamin z grupy B, potasu, kwasów fenolowych i lignanów – substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW