Składniki:

  • 1 opakowanie niemrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz czarny, sól
  • czerwona papryka sproszkowana
  • olej do smażenia

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kroimy cebulę według uznania (na przykład w grubą kostkę) i wrzucamy ją na patelnię, na którą wcześniej wlaliśmy dwie łyżki oleju.
  • Kiedy cebula zrobi się już szklista, ale nie brązowa, dodajemy mielone mięso, przykrywamy wszystko i dusimy około 8–10 minut.
  • Doprawiamy farsz solą, pieprzem i papryką; dodajemy jajko i tartą bułkę.
  • Mieszamy.
  • Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz i zwijamy, delikatnie przekręcając papier, którym było owinięte.
  • Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Roladę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) na 25–30 minut.

To w zasadzie samodzielne danie. Jeśli dodamy do niego jakiś sos i surówkę, to smaczny i sycący obiad gotowy. Dobra będzie zwłaszcza surówka z kiszonej kapusty. Zimą jest bezcenna, kiedy trudno o naprawdę świeże warzywa i owoce. Poza tym zawiera witaminy C i E, naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole, oraz bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy – czyli kiszonka to samo zdrowie!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW