UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

 

 

Składniki (na 4 porcje)

 

CIASTO:

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka gorącej wody

FARSZ:

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oliwie.
  • Ziemniaki ugotować, obrać i zemleć razem z twarogiem w maszynce. Dodać połowę podsmażonej cebuli.
  • Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
  • Z mąki i gorącej wody wyrobić ciasto. Rozwałkować je cienko. Wykrawać kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
  • Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę.
  • Przed podaniem polać resztą oliwy z cebulą.

 

Pierogi

Pieszczą polskie podniebienia od XIII wieku. Trafiły na nasze stoły – przez Mongolię i Rosję – z Chin.

W konkursie „Polskie danie dla Europy” pierogi z przemyślnymi farszami (na słodko – z białego sera z dodatkiem orzechów laskowych, cynamonu i imbiru, albo wytrawne z białym serem z dodatkiem tartego oscypka, podsmażonego boczku i cebulki, orzechów włoskich i natki pietruszki, zamoczone w sosie grzybowym, albo z kaszą jaglaną i suszonymi śliwkami) zyskały uznanie jurorów.

Ale w pierogach wcale nie nadzienie jest najważniejsze – o tym, czy ich smak długo jeszcze będziemy wspominać, decyduje ciasto. Musi być elastyczne i błyszczące. Musi dać się cienko rozwałkować, by po ugotowaniu było miękkie i delikatne. Przepisów na pierogowe ciasto jest wiele: na 1 kg mąki 6 jajek, odrobina soli i nic więcej, albo sama mąka i ciepła, przegotowana woda, albo mąka pszenna lub razowa. Każda gospodyni ma swój własny, niepodręcznikowy przepis. Dobrze sklejone, wrzucone na lekko osolony wrzątek, na pewno się nie rozkleją. A potem można je pałaszować polane sosem lub tylko skropione oliwką, albo – po wystudzeniu – podsmażone.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA