UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Choroby nerek – rodzaje i objawy

    głupia pi......a,jak chcesz kogoś szkolić to wypierdzielaj pracować z dziećmi w szkole... Mój syn jest bardzo chory i nieraz też pisze na klawiaturze ...
    Kasia
  • Grupy krwi a żywienie

    niedouczony cymbał. polecam przestudiowanie podstaw genetyki i dziedziczenia - nie ma nic zaskakującego w Twojej grupie krwi.
    dr hyde
  • Kiedy można orzec ubezwłasnowolnienie

    Witam
    Od dłuższego czasu żona zaciąga długi i bierze pożyczki. Dwa lata temu zrobiłem rozdzielność majątkową. Pomimo tego nadal zaciąga długi. Byliśmy ...
    M
  • Jak długo gotować wodę, by nie pogorszyć jej smaku...

    Obecnie w wodociągowej wodzie jest stosunkowo mało fluoru, bo wodę czyści się ozonem i w ogóle bardziej przyjaźnie. Ozon dość szybko się rozkłada, wię...
    Pawcio

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

 

 

Składniki (na 4 porcje)

 

CIASTO:

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka gorącej wody

FARSZ:

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Reklama
Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oliwie.
  • Ziemniaki ugotować, obrać i zemleć razem z twarogiem w maszynce. Dodać połowę podsmażonej cebuli.
  • Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
  • Z mąki i gorącej wody wyrobić ciasto. Rozwałkować je cienko. Wykrawać kółka, nadziewać i zlepić pierogi.
  • Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę.
  • Przed podaniem polać resztą oliwy z cebulą.

 

Pierogi

Pieszczą polskie podniebienia od XIII wieku. Trafiły na nasze stoły – przez Mongolię i Rosję – z Chin.

W konkursie „Polskie danie dla Europy” pierogi z przemyślnymi farszami (na słodko – z białego sera z dodatkiem orzechów laskowych, cynamonu i imbiru, albo wytrawne z białym serem z dodatkiem tartego oscypka, podsmażonego boczku i cebulki, orzechów włoskich i natki pietruszki, zamoczone w sosie grzybowym, albo z kaszą jaglaną i suszonymi śliwkami) zyskały uznanie jurorów.

Ale w pierogach wcale nie nadzienie jest najważniejsze – o tym, czy ich smak długo jeszcze będziemy wspominać, decyduje ciasto. Musi być elastyczne i błyszczące. Musi dać się cienko rozwałkować, by po ugotowaniu było miękkie i delikatne. Przepisów na pierogowe ciasto jest wiele: na 1 kg mąki 6 jajek, odrobina soli i nic więcej, albo sama mąka i ciepła, przegotowana woda, albo mąka pszenna lub razowa. Każda gospodyni ma swój własny, niepodręcznikowy przepis. Dobrze sklejone, wrzucone na lekko osolony wrzątek, na pewno się nie rozkleją. A potem można je pałaszować polane sosem lub tylko skropione oliwką, albo – po wystudzeniu – podsmażone.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA