UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Ryba gorsza od hamburgera?

Ryba gorsza od hamburgera?Najbardziej niezdrowym posiłkiem, jaki można zjeść w amerykańskich fast foodach, nie jest hamburger z frytkami, lecz smażona ryba w panierce – wynika z testów laboratoryjnych przeprowadzonych przez prokonsumencką organizację pozarządową Center for Science in the Public Interest (CSPI).

 

Jedzenie ryb jest powszechnie uznawane za korzystne dla zdrowia, między innymi dlatego, że zawierają one duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które ograniczają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Poszczególne gatunki ryb różnią się ich zawartością. Najbogatsze w kwasy omega-3 są sardynki i makrele. Mniej jest ich w mięsie śledzi, łososi i tuńczyków, jeszcze mniej zawiera ich pstrąg, a najmniej – dorsz.

Smażenie nie jest jednak najlepszym pomysłem na obróbkę termiczną ryb. O wiele bardziej korzystne jest gotowanie ich na parze lub w wodzie, grillowanie albo pieczenie.

 

Smażone ryby są zwykle panierowane, a panierka jak gąbka wchłania tłuszcz użyty do smażenia – jest to najczęściej wielokrotnie podgrzewany, utwardzany olej roślinny o wysokiej zawartości tłuszczów trans, uważanych za śmiertelnie groźne dla zdrowia.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) zaleca, żeby spożywać nie więcej niż 2 mg kwasów tłuszczowych trans. Tymczasem w jednej porcji panierowanej smażonej ryby może ich być nawet 15-krotnie więcej.

 

Źródła: LiveScience / Inquirer


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA