Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych (np. z morszczuka)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • bułka tarta
  • szczypta soli i pieprzu

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, dodać jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, dwie łyżeczki bułki tartej, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z masy rybnej uformować niewielkie, owalne kotleciki oraz panierować je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotleciki kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na złoty kolor.
  • Danie idealnie smakuje z ziemniakami purée.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW