UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

 

 

Składniki:

  • 2 spore garści fasolki szparagowej
  • 3 kurze jajka lub 8–10 przepiórczych
  • 3 średnie pomidory
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 8–10 czarnych oliwek
  • 5–6 filetów anchois
  • 1 średnia sałata
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sos (1 łyżka musztardy –najlepiej Dijon, tyle samo oliwy z oliwek, 2–3 łyżki soku z cytryny, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu)

Sposób przygotowania:

  • Fasolkę gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ugotowane jajka dzielimy na połówki albo ćwiartki, obrane ze skory pomidory – na ósemki, a cebulę – na cieniutkie paski.
  • Anchois i tuńczyka odsączamy.
  • Składniki trzeba wymieszać, polać sosem i na wierzchu ułożyć oliwki (całe albo przekrojone na połówki, jak kto lubi). I to w zasadzie wszystko.
  • Znana jest jeszcze inna wersja tej sałatki z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi ziemniakami albo karczochami.
  • Właściwie każdy może sam stworzyć swoją własną sałatkę nicejską: ze świeżym ogórkiem, kolorową papryką, bobem…
  • Jednak muszą się w niej znaleźć cztery podstawowe składniki, czyli jajka, pomidory, sałata i anchois.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA