Składniki:

  • 50 dag grzybów leśnych
  • 300 ml rosołu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki
  • 15 g żelatyny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po kilku minutach rozpuścić ją w małej ilości gorącego bulionu.
  • Na oleju przysmażyć grzyby, zalać je bulionem i gotować z przyprawami około 15 minut, na koniec dodając natkę i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia.
  • Ściąć wierzch dużej butelki po wodzie mineralnej (o objętości 1,5 litra), wlać do niej przestudzoną galaretę i odstawić do lodówki.
  • Przed podaniem rozciąć butelkę, a salceson pokroić w plastry.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW