Składniki:

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 400 g twarożku
  • 2–3 mandarynki
  • 3–4 marchewki
  • po kilka listków szpinaku i kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–2 łyżki ziaren sezamu
  • sól, pieprz cayenne

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Sezam podprażyć na patelni, jedną trzecią ziaren odłożyć, a pozostałe wymieszać z twarożkiem, solą i pieprzem.
  • Mandarynki obrać, podzielić na cząstki.
  • Marchewkę opłukać i zetrzeć na tarce, skropić połową oliwy i soku z cytryny.
  • Szpinak i kapustę pekińską opłukać i pokroić na kawałki, a następnie wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, skropić pozostałym sokiem i oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.
  • 4 tosty posmarować z jednej strony twarożkiem, obłożyć szpinakiem, marchewką, mandarynkami i kapustą pekińską.
  • Posypać wszystko prażonym sezamem.
  • Przykryć pozostałym chlebem. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW