UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Siarka (S)

Siarka (S)Niemetaliczny pierwiastek barwy żółtej, konieczny do budowy niektórych aminokwasów. Wchodzi w skład wszystkich tkanek ludzkiego organizmu zwłaszcza tych, które zawierają duże ilości białek, czyli włosów, mięśni czy skóry. Siarka wchodzi w skład cysteiny, metioniny, tauryny, glutationu, kwasu liponowego, biotyny, witaminy B1 oraz koenzymu A. Znajduje się we wszystkich komórkach organizmu ludzkiego, przede wszystkim w białkach komórkowych jako bardzo ważny składnik ich struktury. Jest niezbędna w tworzeniu połączeń organicznych.

 

Siarka wchodzi w skład licznych związków utrzymujących wiele różnych funkcji w ustroju ludzkim. Umożliwia wątrobie wykonywanie czynności odtruwania. Razem z fosforem i manganem jest bardzo ważna dla pracy mózgu i nerwów. Wpływa korzystnie na wątrobę, wspomagając produkcję żółci, pomaga w produkcji protoplazmy, wpływa silnie na skórę. Im więcej azotu w pokarmie, tym ciemniejsze włosy, im więcej siarki, tym włosy jaśniejsze. Również kręcone włosy zawierają więcej siarki, a najwięcej jej zawierają włosy rude. Stwierdzono, że siarka korzystnie oddziałuje na stawy, skórę i stan jej owłosienia. Jest potrzebna do właściwego rozwoju chrząstek i ścięgien.

 

Siarkę stosuje się do leczenia artretyzmu, reumatyzmu, miażdżycy naczyń, dny, schorzeń skórnych, dolegliwości płucnych, zaburzeń wątrobowo-żółciowych, infekcji jelitowych, zapaleń zatok przynosowych, tętnic i cukrzycy. Bierze udział w produkcji kwasów żółciowych potrzebnych przy wchłanianiu i trawieniu pokarmów. Wchodzi w skład kości i zębów. Pobudza do działania niektóre enzymy i reguluje proces krzepnięcia krwi. Uczestniczy w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów. Również insulina, hormon regulujący poziom cukru we krwi, zawiera siarkę. Jako składnik insuliny reguluje ona stężenie cukru we krwi oraz wchodzi w skład kolagenu, białka występującego w tkance łącznej, której poszczególne komórki łączy ze sobą.

Nie ma oficjalnej zalecanej dawki dziennej (ZDD) dla siarki. zapotrzebowanie na nią wiąże się ściśle z zapotrzebowaniem na metioninę oraz witaminy zawierające siarkę.

 

Objawy niedoboru siarki

Niedobór siarki występuje rzadko i tylko przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów zawierających ten pierwiastek. Najczęściej na niedobór siarki wskazuje ciemny pierścień na brzegu tęczówki. Jego objawem może też być łuszczyca. Brak siarki wpływa na stany emocjonalne, a potrzebne minerały – głównie: magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo, chlor, jod i potas są trudno przyswajalne. Ciało traci większość istotnych pierwiastków, osłabiony jest metabolizm, głównie tłuszczów, białek i cukru. Nie zanotowano przypadków toksyczności siarki. Jej nadmiar jest wydalany z moczem.

 

Pokarmy bogate w siarkę

Do pokarmów bogatych w białko, a tym samym siarkę, należą: mięso, podroby, drób, ryby, jaja, mleko i nabiał, a także chrzan, kapusta, kalafior, rzeżucha, jarmuż oraz w nieco mniejszym stopniu: szparagi, awokado, czarne porzeczki, brokuły, seler, kukurydza, dynia, figi, sałata, fasola, groch, majeranek, owies, cebula, pasternak, gruszki, ziemniaki, rzodkiewka, czerwone porzeczki, soja, pomidory, rzepa.

 

Prof. dr hab. Stanisław K. Wiąckowski


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA