Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • ½ kg mąki
  • 2 łyżki cukru (do ciasta)
  • 1 szklanka cukru (do piany z białek)
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Żółtka, margarynę, smalec, mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieść razem.
  • Ciasto wyrobić dokładnie i podzielić na 3 części.
  • Do jednej części ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Na blachę utrzeć na tarce (na największych oczkach) jedną część ciasta białego, a następnie porcję ciasta zawierającego kakao.
  • Ciasto posmarować dżemem.
  • Ubić białka z 1 szklanką cukru i wyłożyć to na warstwę dżemu.
  • Na warstwę piany utrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godz.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW