UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Dna moczanowa

    Ja sie wyleczyłam też urarthone, a teraz mój syn ma to samo i też bierze ten sam lek. u niego poprawa duzo szybciej niz u mnie, ale to pewnie dlatego,...
    Adam
  • Kaszel – jakie są jego przyczyny i jak sobie z nim...

    Mój synek kaszle jak jest przeziębiony. Niestety czasami ten kaszel jest naprawdę paskudny, dlatego podaję mu od razu syrop przeciwzapalny, żeby infek...
    jamira
  • Śpiączka patologiczna i farmakologiczna

    Dzień Dobry! Dzisiaj o godzinie 5:45 wezwałem pogotowie do mojej babci, posiada ona chorobę taka jak: astma, wziewki nie działały do ustne więc wezwal...
    Jacek
  • Kolagen dla twoich stawów

    Przy problemach na stawy zdecydowanie polecam Collaflex. Mi pomógł na bolące i piekące stawy.
    Arleta

Świąteczny keks

Świąteczny keks

 

 

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g bakalii (orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki i suszone morele, owoce kandyzowane i skórka pomarańczowa)

Reklama
Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło roślinne ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej za pomocą miksera).
  • Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
  • Robimy to tak długo, aż powstała masa będzie jasna i gładka.
  • Wsypujemy wtedy do niej przesianą przez sito mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Bakalie siekamy, ale niezbyt drobno. Łączymy je z ciastem.
  • W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę.
  • Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem, mieszając już bez użycia miksera.
  • Ciasto przekładamy do formy na keks, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Natłuszczonym nożem robimy nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
  • Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasz keks jest już upieczony.
  • W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
  • Upieczony keks można zjeść od razu, jednak zdecydowanie jest lepszy, gdy po wyjęciu z foremki i wystudzeniu zawiniemy go w folię spożywczą na 2–3 dni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA