UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Serwatka: znakomita dla zdrowia

    To jest nie prawda ze noe moze pan tolerpwac serwatki . Moze to pic kazdy bez wzglendo na dolegliwosci czy chorobe
    Wanda
  • Błonnik i przyjazne bakterie

    Brałam błonnik razem z probiotykiem acidolac, żeby poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się przykrych i strasznie uciążliwych zaparć. Powiem szczerze,...
    chmura
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Jakbym czytał o sobie ;) Na początku lekarz dał mi viagrę, ale i tak kazał brać po pół tabletki, więc przerzuciłem się na te tabletki, co Ty, żeby nie...
    bartolo
  • Dyspepsja, czyli niestrawność

    " Oprócz zmian w sposobie odżywiania pacjent powinien przyjmować leki hamujące wydzielanie kwasu solnego"
    ???
    Przy niestrawności, kiedy ewidentnie brak ...
    Sal

Świąteczny keks

Świąteczny keks

 

 

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g bakalii (orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki i suszone morele, owoce kandyzowane i skórka pomarańczowa)

Reklama
Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło roślinne ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej za pomocą miksera).
  • Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
  • Robimy to tak długo, aż powstała masa będzie jasna i gładka.
  • Wsypujemy wtedy do niej przesianą przez sito mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • Bakalie siekamy, ale niezbyt drobno. Łączymy je z ciastem.
  • W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę.
  • Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem, mieszając już bez użycia miksera.
  • Ciasto przekładamy do formy na keks, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Natłuszczonym nożem robimy nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
  • Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasz keks jest już upieczony.
  • W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
  • Upieczony keks można zjeść od razu, jednak zdecydowanie jest lepszy, gdy po wyjęciu z foremki i wystudzeniu zawiniemy go w folię spożywczą na 2–3 dni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA