UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Złamanie łokcia

    chciałam dodać iz miałam operacje i mam do wstawione śruby i blaszke.
    kasia
  • Złamanie łokcia

    witam,
    Dwa miesiące temu miałam złamanie łokcia i kości promieniowej. Po trzech tygodniach zagipsowania rozpoczęłam rehabilitacje. Hydroterapie, Ergote...
    Kasia
  • Dyskopatia szyjna. Proteza dysku szyjnego

    Około 40 roku życia stwierdziłem, że cos dzieje sie z moimi kręgami szyjnymi. Kiedy ruszałem głową słyszałem, jak trą o siebie. z początku nie było t...
    Artur
  • Ból kręgów szyjnych – kilka prostych rad

    Około 40 roku życia stwierdziłem, że cos dzieje sie z moimi kręgami szyjnymi. Kiedy ruszałem głową słyszałem, jak trą o siebie. z początku nie było t...
    paweł

Szafran – najdroższy na świecie

Szafran – najdroższy na świecieSzafran to najcenniejsza przyprawa. Wytwarza się ją ze znamion słupków szafranu uprawnego. Mówi się, że jest na wagę złota, ponieważ do zebrania kilograma tej przyprawy potrzeba nawet 150 tysięcy kwiatów.

 

Szafran uprawny (Crocus dativus) to wieloletnia roślina bulwiasta z rodziny kosaćcowatych. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Mniejszej albo z południowo-wschodniej Europy. Jej cenne właściwości i szerokie zastosowanie (jako przyprawa, barwnik i lek) odkryto już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W średniowieczu uprawiano go na południu Francji i Hiszpanii. Teraz głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego, szczególnie Grecja, Francja, Hiszpania, Turcja, Iran, Maroko i Kaszmir.

Reklama
Reklama

 

Szafran uprawny wydaje sporą (wielkości orzecha włoskiego) podziemną bulwę oraz lancetowate liście. Co ciekawe, zakwita nie wiosną, ale jesienią (w październiku). Jego fioletowe kwiaty są duże, lejkowate, mają trzy pręciki i słupek zakończony charakterystycznym trójdzielnym znamieniem w krwistym czerwonopomarańczowym kolorze. Właśnie te trzy cienkie nitki znamiona są zbierane ręcznie, wczesnym rankiem, gdy kwiat się otwiera. Następnie natychmiast się je suszy. W procesie tym tracą nawet do 80 proc. swojej wagi. Najwcześniej można ich używać jako przyprawy czy barwnika w miesiąc po wysuszeniu.

Szafran ma ostry, gorzkawy, lekko cierpki korzenny smak, dlatego dodaje się go do potraw w minimalnych ilościach. Doskonale pasuje do dań z ryżem, ryb, drobiu, owoców morza, sosów, zup, mięsa (zwłaszcza baraniny czy jagnięciny). Jest również używany do słodkich wypieków oraz nalewek i likierów. To jedyna przyprawa na świecie, która jednocześnie nadaje potrawie kolor, aromat i smak. Zaledwie kilka nitek dodanych do potraw zabarwia je na intensywnie żółty odcień. Ale szafran trzeba stosować z umiarem – zbyt duża jego ilość grozi zepsuciem potrawy, a nawet może być szkodliwa dla zdrowia.

W dawnej medycynie zalecało się stosowanie szafranu w chorobach układu pokarmowego. Poprawia on trawienie, wzmacnia żołądek, wątrobę i jelita, likwiduje kaszel i stany skurczowe u dzieci, działa przeciwbólowo, przeciwdrgawkowo, nasercowo i moczopędnie. Jest antyutleniaczem, neutralizuje więc działanie wolnych rodników.

Szafran jest także barwnikiem do tkanin, zwłaszcza w Indiach i Chinach. W zależności od tego, ile go użyto, materiał zyskuje kolor kremowy, żółty, pomarańczowy, a nawet czerwony. Jednak z powodu wysokich kosztów jest najczęściej zastępowany sztucznymi barwnikami.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA