UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Układ pokarmowy

Mikroflora jelitowa – fakty i mity o bakteriach

Mikroflora jelitowa – fakty i mity o bakteriachW naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są także za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego. Dlatego warto poznać najważniejsze fakty o bakteriach i obalić najczęściej powtarzane mity, by prawidłowo dbać o swoje zdrowie.

Czytaj więcej...

Wszystkie artykuły:

  1. Kamica żółciowa – objawy i leczenie
  2. Odbijanie może być groźne?
  3. Syndrom leniwego jelita
  4. Zgaga, czyli refluks żołądkowo-przełykowy
  5. Celiakia – nietolerancja glutenu
  6. Mykotoksykoza, czyli grzybica... ze zbóż
  7. Zatrucie alkoholem metylowym
  8. Gdy kłuje na czczo, czyli nadżerka żołądka
  9. Niestrawność można zwalczyć
  10. Wzdęcia, czyli brzuch jak balon
  11. Krew w stolcu – nie ignoruj tego objawu!
  12. Zaparcia a zespół jelita drażliwego
  13. Zaparcie – jak z nim walczyć?
  14. Lamblioza, czyli lamblie na rękach i owocach
  15. Zemsta faraona – biegunka podróżnych
  16. Żylaki przełyku – objawy to już powikłanie
  17. Niedrożność jelit – zatrzymana treść pokarmowa
  18. Owsica – choroba dzieci i dorosłych
  19. Cholestaza – zastój żółci
  20. Co to jest przełyk Barretta?
  21. Nadżerka żołądka
  22. Zapalenie pęcherzyka żółciowego
  23. Jak sobie radzić z zaparciami?
  24. Objawy helicobacter pylori
  25. Zatrucie pokarmowe – zawsze przykre, czasem niebezpieczne
  26. Stłuszczenie wątroby: fatalne skutki złej diety
  27. Wyrostek robaczkowy
  28. Gdy szwankują jelita – choroba Leśniowskiego-Crohna
  29. Biegunka – rodzaje i leczenie
  30. Marskość wątroby: dotyka nie tylko alkoholików
  31. Kamica żółciowa: od piasku do kolki wątrobowej
  32. Tasiemiec
  33. Choroba wrzodowa – badania, objawy, leczenie, powikłania
  34. Zgaga. Co to jest?
  35. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy a Helicobacter pylori
  36. Przepuklina pachwinowa – przyczyny, leczenie
  37. Przepuklina – rodzaje, przyczyny, leczenie
  38. Jak dbać o żołądek
  39. Choroby żołądka – rodzaje, badania, leczenie, profilaktyka
  40. Rzekomobłoniaste zapalenie jelit – skutek antybiotykoterapii
  41. Celiakia, czyli nietolerancja glutenu – objawy, dieta
  42. Zespół złego wchłaniania – przyczyny, objawy
  43. Trawienie – skutki przejedzenia
  44. Przepuklina brzuszna – jak powstaje, komu zagraża
  45. Przepuklina – rozpoznanie, zagrożenia, leczenie
  46. Żywienie enteralne i parenteralne. Kiedy nie można przełykać
  47. Zapalenie otrzewnej – przyczyny, objawy, leczenie
  48. Pęcherzyk i drogi żółciowe – budowa, rola i schorzenia
  49. Choroby metaboliczne – rodzaje, przyczyny i skutki
  50. Jelito grube – budowa, funkcje i choroby
  51. Resekcja żołądka – zabieg, powikłania, dieta
  52. Zaparcia – rodzaje, przyczyny, leczenie
  53. Krwawienia z przewodu pokarmowego – na jakie choroby wskazują
  54. Niedrożność przewodu pokarmowego
  55. Zapalenie wyrostka robaczkowego – objawy, leczenie
  56. Żółtaczka pokarmowa, czyli wirusowe zapalenie wątroby typu A
  57. Zaparcia. Jak ich uniknąć?
  58. Wrzody żołądka i dwunastnicy. Objawy i leczenie.
  59. Choroba wrzodowa. Boli i powraca
  60. Zapalenie wyrostka robaczkowego: diagnostyka, powikłania
  61. Zespół jelita nadwrażliwego. Uciążliwy i groźny
  62. Zapalenie jelit
  63. Zapalenie żołądka
  64. Zgaga
  65. Zespół jelita nadwrażliwego. Badania i leczenie
  66. Kolka żółciowa
  67. Kolka wątrobowa
  68. Kolka jelitowa