Składniki:

 

Ciasto

  • 200 g maki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki wody
  • sól

 

Farsz

  • 8 dag suszonych grzybów
  • 6 czerstwych bułek
  • 25 g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyć, namoczyć na noc, ugotować w małej ilości wody i odcedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
  • Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć.
  • Grzyby, cebulę i bułki przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, a następnie do masy dodać bulkę tartą, sól i pieprz.
  • Z mąki, jajek i wody ugnieść ciasto (jak na pierogi), rozwałkować i pokroić w niewielkie kwadraty.
  • Na każdy kwadrat nałożyć farsz, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi, a na końcu połączyć ze sobą dwa końce.
  • Ugotować zaraz po zlepieniu wszystkich uszek w dużej ilości wody. Podawać z barszczem czerwonym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW