Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Kapustę i obrane ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, marchewkę w talarki.
  • Wrzucić razem z kminkiem do gotującego się bulionu, gotować około 20 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać do zupy.
  • Przyprawić solą i pieprzem.

 

KAPUSTA WŁOSKA

Wraz z kapustą białą, kalarepą, brukselką i jarmużem stanowi jedną z odmian gatunku wywodzącego się od brzoskwi – dzikiej kapusty, która rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Kapustę włoską o charakterystycznych, pomarszczonych liściach uprawiano w Włoszech już w XVII w.

Jak wszystkie odmiany kapusty, i włoska – przy małej kaloryczności – jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, składników mineralnych i błonnika. Stanowi bazę delikatesowego kapuśniaczku: drobno poszatkowana, z dodatkiem czosnku i cebuli, kminku i tymianku, ugotowana z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, pomidorami i papryką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW