Składniki:

Ciasto

  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 jaj
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Krem

  • 1 kostka masła
  • 1 kwaśna śmietana
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny

Reklama

 

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
  • Do tak przygotowanej masy dodać żółtka oraz pozostałe składniki.
  • Ciasto wylać na blachę i piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
  • Upieczone ciasto podzielić na dwie części i przełożyć kremem.
  • Ciasto można polać polewą czekoladową lub ozdobić bitą śmietaną.

Krem

  • Masło utrzeć ze śmietaną.
  • Ugotować budyń (z 500 ml mleka) z mąki i cukru.
  • Żelatynę namoczyć w wodzie i rozmieszać z 100 ml mleka, a następnie dodać do budyniu.
  • Tak przygotowaną masę budyniową schłodzić, ciągle mieszając.
  • Do masła dodawać po łyżce budyniu, powoli mieszając.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW