UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Serwatka: znakomita dla zdrowia

    To jest nie prawda ze noe moze pan tolerpwac serwatki . Moze to pic kazdy bez wzglendo na dolegliwosci czy chorobe
    Wanda
  • Błonnik i przyjazne bakterie

    Brałam błonnik razem z probiotykiem acidolac, żeby poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się przykrych i strasznie uciążliwych zaparć. Powiem szczerze,...
    chmura
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Jakbym czytał o sobie ;) Na początku lekarz dał mi viagrę, ale i tak kazał brać po pół tabletki, więc przerzuciłem się na te tabletki, co Ty, żeby nie...
    bartolo
  • Dyspepsja, czyli niestrawność

    " Oprócz zmian w sposobie odżywiania pacjent powinien przyjmować leki hamujące wydzielanie kwasu solnego"
    ???
    Przy niestrawności, kiedy ewidentnie brak ...
    Sal

Zakażenie salmonellą – jak go uniknąć

Średniej wielkości bakteria, zaopatrzona z rzęski, lubi ciepło, wilgoć, obecność białka. Jeśli więc sprzyjają jej warunki – chętnie wywoła u człowieka ostre zatrucie pokarmowe, bardzo osłabi, a nawet zagrozi życiu. Tyle że zanim zaatakowany zorientuje się, że ból brzucha, biegunka, wymioty są rezultatem „łyknięcia” bakterii, to może upłynąć nawet cała doba.

 

Jak uniknąć zakażenia salmonellą? Zapamiętać trzeba, że najczęstszym jej nośnikiem są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.

 

Reklama
Reklama

 

O myciu rąk tu nie trzeba przypominać, prawda? O utrzymaniu w czystości sprzętów kuchennych także. Za to z mocą raz jeszcze podpowiadamy:

  • żywność przechowujemy latem w niskiej temperaturze;
  • po jej rozmrożeniu – nie wolno zamrażać ponownie;
  • wydzielmy w lodówce osobne miejsce dla mięsa, osobne dla jaj;
  • jeśli coś przed podaniem można zagotować – zagotujmy, bo salmonella nie lubi wysokiej temperatury;
  • myjmy jaja przed rozbiciem skorupki, a nawet parzmy je przez 10 sekund we wrzącej wodzie.

 

Teresa Bętkowska


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA