UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Zakażenie salmonellą – jak go uniknąć

Średniej wielkości bakteria, zaopatrzona z rzęski, lubi ciepło, wilgoć, obecność białka. Jeśli więc sprzyjają jej warunki – chętnie wywoła u człowieka ostre zatrucie pokarmowe, bardzo osłabi, a nawet zagrozi życiu. Tyle że zanim zaatakowany zorientuje się, że ból brzucha, biegunka, wymioty są rezultatem „łyknięcia” bakterii, to może upłynąć nawet cała doba.

 

Jak uniknąć zakażenia salmonellą? Zapamiętać trzeba, że najczęstszym jej nośnikiem są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.

 

 

O myciu rąk tu nie trzeba przypominać, prawda? O utrzymaniu w czystości sprzętów kuchennych także. Za to z mocą raz jeszcze podpowiadamy:

  • żywność przechowujemy latem w niskiej temperaturze;
  • po jej rozmrożeniu – nie wolno zamrażać ponownie;
  • wydzielmy w lodówce osobne miejsce dla mięsa, osobne dla jaj;
  • jeśli coś przed podaniem można zagotować – zagotujmy, bo salmonella nie lubi wysokiej temperatury;
  • myjmy jaja przed rozbiciem skorupki, a nawet parzmy je przez 10 sekund we wrzącej wodzie.

 

Teresa Bętkowska


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA