Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 4–5 pomidorów
  • 10 dag gotowanej piersi z indyka
  • 3 łyżeczki oliwy
  • ½ pęczka koperku
  • brokuły
  • 1 czerwona papryka
  • biały pieprz, sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Kalafior ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie na półmiękko i ostudzić.
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie.
  • Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilkę razem poddusić.
  • Kalafior podzielić na różyczki i wymieszać z pomidorami. Dodać pokrojoną w kostkę pierś indyka.
  • Wszystkie składniki posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego oliwą i zapiec w gorącym piekarniku.
  • Udekorować zblanszowanymi brokułami oraz sparzoną, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kcal 65
  • białko 6 g
  • tłuszcze 8 g
  • węglowodany 10 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW