Składniki:

  • 1½ kg kapusty białej
  • 2 cebule
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 kajzerki
  • 5 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 5 dag słoniny
  • 3 parówki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczoną i pokrojoną kapustę (nie musi być drobno) gotować około 15 minut, odcedzić i lekko odcisnąć.
  • Podsmażyć cebulę oraz namoczyć i odcisnąć bułki.
  • Zemleć razem kapustę, podsmażoną cebulę i bułki.
  • Parówki pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce.
  • Żółtka utrzeć z połową tłuszczu, do tej masy dodać zmielone warzywa z bułkami i doprawić do smaku.
  • Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny.
  • Ubić pianę z białek, wymieszać z masą jarzynową – podczas mieszania dodać parówki i ser żółty.
  • Wyłożyć masę do formy i upiec.
  • Podawać na gorąco. Można polać sosem, na przykład pomidorowym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW