UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Zapytaj lekarza

Szanowni Państwo,

Zapytaj lekarzZapraszając wszystkich zainteresowanych sprawami zdrowia – w szeroko tego słowa pojętym zakresie – do częstego korzystania z zamieszczonych materiałów, wyrażamy nadzieję, że poradnia.pl pozwoli internautom zrozumieć różne pojęcia medyczne oraz podpowie, jak zaradzić zdrowotnym problemom. Przede wszystkim chcemy promować zdrowy styl życia, jako najważniejszy element profilaktyki zdrowotnej. Na pytania odpowiadają współpracujący z portalem lekarze. Prosimy jednak pamiętać, że zdrowie to temat naprawdę ważny i nie odpowiadamy na pytania typu „co mi jest jeżeli....”. Nie ma możliwości zdiagnozowania chorego bez bezpośredniego kontaktu z nim, dlatego nasi eksperci mogą jedynie przybliżyć jakiś medyczny termin – np. podać skrócony opis jednostki chorobowej, ale bez ustosunkowania się do indywidualnego przypadku wymagającego często bardzo pilnej wizyty u lekarza. Zrozumiałe jest też, że odpowiedzi muszą mieć charakter uproszczony i najczęściej nie są w stanie wyczerpać danego tematu. Będziemy wdzięczni za potraktowanie portalu z należytą powagą, jakiej wymaga ta tematyka. Znaczy to, że nie podejmiemy dyskusji na tematy wulgarne, trywialne, wykorzystujące internetową anonimowość dla żartu czy zabawy.

Redakcja portalu poradnia.pl dokłada wszelkich starań, aby opublikowane informacje i porady były ciekawe dla większej grupy odbiorców oraz zgodne z najnowszą wiedzą medyczną, mają one jednak charakter edukacyjny i w żadnym razie nie mogą zastąpić konsultacji lekarskiej.

 

Pytanie do lekarza
  1. Temat
    Proszę wprowadzić temat pytania do lekarza
  2. Pytanie do lekarza
    Proszę wprowadzić treść pytania
  3. Zgoda na publikację wiadomości w serwisie poradnia.pl

    Brak zgody na publikację!
  4. Proszę potwierdzić
    Nie jestem robotem - brak potwierdzenia

 

 

Ostatnie zadane pytania:

  • piszę do Państwa ponieważ mam następujący problem,który nie daje mi spokoju. Około miesiąca temu, podczas zajęć praktycznych, które odbywam w ramach nauki zawodu technik weterynarii, podczas asysty przy zabiegu sterylizacji kota, zostałam nieopatrznie ska

    W przypadku każdego dzikiego zwierzęcia zakładamy, że jest potencjalnie chore, więc pokąsanego czy pogryzionego szczepimy. Dlatego powinien Pan jak najszybciej zgłosić się do Szpitala Zakaźnego.

  • witam. do jakiego lekarza się udać ? Treść pytania: Od pewnego czasu mam bole miesni w prawej ręce i nodze. Są ta rwace dosyć mocne bole jednak nie trwają one długo. Potem są lekkie bole czasami delikatne tj. skurcze jednak nie wiem jak to fachowo ok

    Należy tradycyjnie zacząć od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu. On po zbadaniu i wykonaniu badań kontrolnych albo sam ustali rozpoznanie i zaleci kurację, na przykład, gdy stwierdzi, że przyczyna dolegliwości leży w zaburzeniach elektrolitowych.  Albo skieruje do właściwego specjalisty. 

  • Mam idiosynkrazję aspirynową. Czy mogę używać kosmetyków, które zawierają kwas salicylowy? Dziękuję za odpowiedź

    Raczej bym nie ryzykował.

  • Około roku temu zauwarzylem że podczas schodzenia po schodach trzeszcza mi kolana. Udałem się do lekarza a ten stwierdził że to zwyrodnienie. Przepisał mi lęk Structum 500 i polecił Otton flex. Po 5 miesiącach nie widząc zmian zrobilem 3 injiekcje z kwasu

    Zasadą jest poinformowanie o braku efektu kuracji temu, kto ją zlecił.

  • wczoraj kolega niechcący w pracy poświecił mi skanerem do kodów kreskowych, Na nim była informacja że posiada laser klasy 2 o mocy 1mv. Czy było to niebezpieczne dla mojego wzorku?

    Każdy laser może być szkodliwy dla wzroku. Zależy to od jego mocy, czasu ekspozycji oraz ewentualnych środków ochrony wzroku (okulary).

  • czy ktos moze mi pomoc jezdze do lekarzy i zaden nie wie co mi dolega a leki ktore dostaje nie pomagaja mi mam 22lata wzrost 170 i waga 47 strasznie mi to dokucza nie moge nic przytyc a do tego mam na calym ciele owlosienie i ciagle uderzenia goraca raz z

    Po pomoc należśy zwrócić się do endokrynologa. Oznaczenie hormonów tarczycy, to zdecydowanie za mało!

  • Od 4 miesięcy choruję na cieśń nadgarstka EMG wykazało że to cieśń nadgarstka w stadium umiarkowanym. Lekarz ortopeda kazał brać tylko leki przeciwbólowe BIOFENAC. na początku pomagały a teraz znowu powrócił ból drętwienie i mrowienie. Co mam robić?

    Zawsze w razie niepowodzenia terapeutycznego należy zgłosić się ponownie do lekarza, który terapię zlecił.

  • Witam, mam 20 lat oraz dyskopatię L5 S1, która objawia się u mnie silnym bólem w lewym pośladku. Ostatnio wyczuwam pod skórą bolesną gulkę, która znajduje się poniżej grzebienia kości biodrowej, po lewej stronie pleców, bliżej kręgosłupa. W jej okolicy cz

    Po pierwsze wszystkim Czytelnikom radzimy, by wykupili - choćby najtansze - ubezpieczenie. Niekiedy pobyt w szpitalu przewyższa je kwotą wielokrotnie! Nie warto ryzykować. Po drugie, po raz kolejny przypominamy, że nie możemy internetowo zastępować lekarza POZ. Decyzję diagnostyczno-terapeutyczną podjąć można jedynie po osobistym zbadaniu pacjenta. Jednocześnie przypominamy też, że nie interpretujemy wyników badań, ani sposobu leczenia.

  • Temat: Terminacja ciąży p cesarskim cięciu Treść pytania: Witam, Prawdopodobnie będę musiała poddać się terminacji ciąży. 13miesięcy temu urodziłam syna, poród zakończony cesarką. Pierwsza ciąża poronienie 12/7 Czy terminacja odbywa się poprzez wy

    Na pytanie odpowie wyłącznie lekarz leczący!

  • Mam problemy z kolanem. Boli mnie lewe kolano na samym dole albo po prawej stronie, boli jak chodzę skaczę i jak uprawiam sport. Zaczęło to się w kwietniu 2015 roku. Byłam u lekarza lekarz kazał mi zrobić prześwietlenie i nic nie wykazało. Przepisał mi ta

    Radzimy wizytę u ortopedy.

  • karmię piersią, syn ma 5 miesięcy... jedna pierś jest większa od drugiej- lewa systematycznie napełnia się pokarmem a prawa ma małą ilość dlatego jest mniejsza. co robić by "wyrównać" je?

    Asymetria piersi jest zjawiskiem powszechnym, nie patologicznym. W razie wątpliwości należy konsultować się z własnym ginekologiem.

  • Dwa dni temu miałam robioną gastroskopie, po której okazało się, że mam wrzody na dwunastnicy i bakterię wrzodową. Od tamtej pory bardzo boli mnie prawa strona brzucha i czuję piekący ból w plecach. Czy są to powikłania po gastroskopii? Dodam, iż po zjedz

    To są objawy choroby, którą po prostu trzeba leczyć. Więcej piszemy tu: http://www.poradnia.pl/choroba-wrzodowa-badania-objawy-leczenia-powiklania.htmli tu:http://www.poradnia.pl/choroba-wrzodowa-zaladka-i-dwunastnicy-a-helicobacter-pylori.html

  • Witam, od 4 miesięcy uczęszczam na siłownię, od kąd zacząłem ćwiczyć podaje do organizmu testosteron domięśniowo, 3 dni temu dołożyłem do tego małą dawkę kreatyny (4 gramy dziennie) w proszku. Kiedy kończę pierwszą serię danego ćwiczenia pojawia się silny

    Chce się Pan zabić? Ma Pan takie prawo. Ja jednak uważam, że trzeba rzucić "koks" i udać się niezwłocznie do lekarza!

  • od okolo dwoch tygodni miewam napady bolu glowy w przedniej czesci raz z lewej raz z prawej strony, bol pojawia sie nawet w srodku nocy. pije duzo wody, jem regularnie i czesto uprawiam sport, nie prowadze stresujacego trybu zycia i ogolnie spie ponad 8h.

    Drodzy Państwo, prosimy po raz kolejny: nie zwracajcie się w takich sprawach do nas. Indywidualne przypadki wymagają badania lekarskiego oraz badań pomocniczych. Oczywistym wiec jest, że nalezy prosić o pomoc lekarza pierwszego kontaktu, a nie usiłować rozwiązywać problemu przez Internet.

  • mam problem z oddawaniem moczu od kilku lat (obecnie mam 29 lat). Za każdym razem muszę długo stać zanim zaczne oddawać mocz , strumień jest bardzo słaby , czuje często parcie na pęcherz a oddaje nie wiele moczu , nigdy nie miałem krwi w moczu. Obecnie mi

    Niestety tak może być, ale zadecyduje urolog.

  • Mój mąż już 3 dzień co wieczór dostaje czerwonych swędzących plam jakby w pokrzywy wpadł tak to wygląda.co można z tym zrobić.Podkreślam że bardzo swędzi.

    Najpewniej są to objawy pokrzywki, ale diagnozę postawi dermatolog podczas wizyty.

  • Szanowni, Państwo, mam pyt. dot. bólu w nodze - zaczął się od urazu (poślizgnięcie z wychyleniem kolana do wewnątrz, w efekcie powstało zasinienie, opuchlizna kolana i kostki. Ból był szczególnie dotkliwy podczas schodzenia w dół np. z pagórka). W ramach

    Odpowiedź jest jedna, oczywista i uniwersalna: należy zgłosić się do lekarza. Najlepiej ortopedy.

  • Czy jedząc szynkę z małym śladem krwi na swojej powierzchni mogę zarazić się jakimś wirusem przenoszonym z krwią np. HIV?

    Szynka nie była i nie jest potecjalnym źródłem zakażenia HIV. Więcej o tym problemie piszemy tu: http://www.poradnia.pl/aids.html

  • Mam 24 lata i jestem planowana "w bliższej/dalszej przyszłości" do przeszczepu wątroby (z powodu choroby pasożytniczej). W związku z tym, że jak wiadomo inaczej współpracuje z organizmem własny narząd a inaczej przeszczepiony (który jakby nie patrzeć jest

    Kolejne źle zaadresowane pytanie. Drodzy Państwo, odpowidź w  takich razach jest zawsze uindywidualna i należy wyłącznie do lekarza leczącehgo.

  • Czy osoba z jamistością rdzenia i wodogłowiem aktywnym może zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko?

    W każdym takim przypadku odpowiedź jest indywidualna, a udzieli ja lekarz znający pacjentkę.

  • Czy chorując na refluks można w diecie stosować gotowane warzywa takie jak: korzeń pietruszki, korzeń selera, burak i gotowane owoce takie jak: jabłko, banan.

    Zdaniem naszego dietetyka, nie ma przeciwwskazań. Chyba, że Pacjent któryś z powyższych pokarmów indywidualnie źle toleruje.

  • Od dawna mam zimne dlonie i stopy i ogółem często mi chłodniej. Dziś nagle rano zaczęły mi sinieć i spuchniete mi dłonie. Czasem mam bóle na nagarstach w okolicach żył zarówno jak i na szyji. Miałam też tak że stopy tak jakby zaczęły mi drętwieć mi stopy.

    Proszę o szybką pomoc udać sie do własnego lekarza.

  • Witam, w ciaży zażywam wiesiołek a ostatnio wyczytałam, że powinnam uzupełniać go tranem?? NIe jadam ryb ani nic co jest z nimi zwiazne. Czy nie zaszkodze swojemu maleńswtu.

    Tran na pewno, stosowany w zalecanych dawkach, nie zaszkodzi ani Pani, ani dziecku!

  • od 3 dni odczuwam ból podbrzusza, parcie na pęcherz i oddaję brązowy mocz. Poza tym stan podgorączkowy i osłabienie. Myślałam, że przechodzę 2 raz zapalenie pęcherza, ale ból jest bardzo ostry, bardziej w okolicy narządów płciowych. Kłujący, promieniujący

    Porażające jest to, że zwleka Pani z wizytą u lekarza.

  • witam. mój ojciec ma 90 lat, od jakiegoś czasu zaczęły mu puchnąć nogi i boleć pod spodem, jaka może być tego przyczyna, czy mogę ojcu smarować nogi maścią z kasztanowca?Ma też problemy ze zginaniem nóg,ale z chodzeniem nie ma problemu, tylko ma opuchnięt

    Przede wszystkim Tato musi być zbadany. Nie ma problemów z chodzeniem, więc wystarczy zabrać Go do prezychodni. A w razie problemów - można przecież  poprosić lekarza POZ o wizytę domową.

  • Witam mam takie pytanie cz da się to wyleczyć ,mam przymulone ruchy najbardziej to jest odczuwalne jak pracuje czyli spowolnione ruchy ciałem i oczy choćby nie wyspana albo na ćpane i wo gule czuje się cały czas nie wyspany ,zjadłem kiedyś owoc bieluń czy

    A jakiej pomocy od nas Pan oczekuje??? Po pierwsze trzeba ograniczyć używki, po drugie zgłosić się do lekarza.

  • czy przy wodniaku jądra można wykonywać lekkie ćwiczenia fizyczne

    Kolejne pytanie z serii tych, na które odpowiedzieć może wyłącznie lekarz leczący!

  • : Witam serdecznie proszę o pomoc. Nazywam się Adrian mam 28 lat. Kilkanaście godz. temu zostałem Ojcem... Postaram się tak krótko jak to możliwe. Miałem z Żoną zaplanowane zajście w ciążę, przez 9 miesięcy trwania ciąży lekarz ginekolog nie wykrył żadne

    To nie pytanie do nas. To pytanie do prawnika. Ale sądzę, że przede wszystkim rozpocząć należy od rozmowy z Ordynatorem...

  • pytanie do endokrynologa. wyniki z listopada 2015 TSH- 4.28 FT3- 2.05 ANTY TPO- 5.74 Wyniki styczen br TSH- 4.28 FT3- 2.19 od listopada biore lek letrox50a mino to wyniki sa gorsze? dodam ze to 9 miesiac ciazy. czemu wyniki sie pogorszyły? konieczna jest

    Jak słusznie zaznaczyła Pani we wstępie - jest to pytanie do endokrynologa. Ale wyłącznie do tego, który się Panią zajmuje.

  • trzy dni temu upadłem rozwaliłem dłon środkowy palec a dokladniej na "chrząstce, strasznie mam spuchnietą tą reke lekarz na sorze mowił że to zapalenie lecz nawet antybiotyki nic nie dają... Nic złamanego nie jest. Mam pytanie jak to zapalenie skutecznie

    Jedyną skuteczną metodą leczenia będzia ta, którą zleci lekarz podczas - oby szybkiej - wizyty.

Zobacz wszystkie odpowiedzi lekarza.