UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Choroby nerek – rodzaje i objawy

    głupia pi......a,jak chcesz kogoś szkolić to wypierdzielaj pracować z dziećmi w szkole... Mój syn jest bardzo chory i nieraz też pisze na klawiaturze ...
    Kasia
  • Grupy krwi a żywienie

    niedouczony cymbał. polecam przestudiowanie podstaw genetyki i dziedziczenia - nie ma nic zaskakującego w Twojej grupie krwi.
    dr hyde
  • Kiedy można orzec ubezwłasnowolnienie

    Witam
    Od dłuższego czasu żona zaciąga długi i bierze pożyczki. Dwa lata temu zrobiłem rozdzielność majątkową. Pomimo tego nadal zaciąga długi. Byliśmy ...
    M
  • Jak długo gotować wodę, by nie pogorszyć jej smaku...

    Obecnie w wodociągowej wodzie jest stosunkowo mało fluoru, bo wodę czyści się ozonem i w ogóle bardziej przyjaźnie. Ozon dość szybko się rozkłada, wię...
    Pawcio

Zawijańce z kiełkami

Zawijańce z kiełkami

 

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 1 serek fromage
  • 1 łyżka sosu pesto
  • 4 pomidory
  • garść kiełków słonecznika
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

  • Serek rozetrzeć z sosem pesto, posmarować cienko naleśniki.
  • Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w centymetrową kostkę.
  • Z kiełków odciąć korzonki.
  • Nakładać na naleśniki pomidory i kiełki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Zrolować, owinąć ciasno folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Podawać przekrojone w poprzek na pół.

Reklama
Reklama

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 278
  • białko 9,5 g
  • tłuszcz 12,1 g
  • węglowodany 35,6 g

 

 

KIEŁKI

Historia kiełków wiąże się z legendarnym cesarzem Chin, Shen Wungiem, twórcą pierwszego traktatu o właściwościach leczniczych roślin, z którego wiedzy korzysta współczesna medycyna chińska. Według lekarzy chińskich to właśnie natura obdarzyła kiełkujące ziarno niezwykłą energią leczniczą.

Kiełki dostarczają wszystkiego, co najtreściwsze. Magazynują składniki odżywcze dla rozwijającej się rośliny, dlatego zawartość wielu witamin (A, C, E, PP i witamin z grupy B), a także składników mineralnych (potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, siarki) jest w nich kilkakrotnie większa niż w ziarnach, z których zostały wyhodowane.

Ziarna do kiełkowania najlepiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością, wybierając tylko te, które są niepopękane. Należy je wysypać na talerzyk wyłożony wilgotną ligniną lub wsypać do słoika (2 łyżki stołowe) i zalać przegotowaną zimną wodą. Gdy napęcznieją, wylać wodę i przykryć słoik gazą, pozostawiając go w chłodnym miejscu. Najlepsze do jedzenia są kiełki o długości 2–3 cm, uprzednio wypłukane w ciepłej wodzie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA