Składniki:

  • 50 dag brokułów
  • 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Brokuły umyć, odciąć różyczki, a łodyżki drobno pokroić.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, ciągle mieszając.
  • Do cebuli dodać brokuły i dusić 5 minut pod przykryciem.
  • Wszystko zaprawić mąką i dusić jeszcze kilka minut, a następnie wlać do tego bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować zupę kolejne 15 minut pod przykryciem, a potem zmiksować ją, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW