Składniki:

  • ½ szklanki białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku (roztarte)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • posiekana nać pietruszki
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przebrać fasolę, wypłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc.
  • Fasolę odcedzić, włożyć do garnka, zalać litrem widy i gotować do miękkości na małym ogniu przez około półtorej godziny.
  • Warzywa zalać litrem wody, gotować do miękkości.
  • Wywar z jarzyn wlać do garnka z fasolą, posilić, dodać pokrojone warzywa.
  • Masło stopić, połączyć z mąką, wlać 2–3 łyżki zupy, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do tego szklankę zupy, całość zagotować (ciągle mieszając). Dodać wszystko do zupy i zagotować.
  • Dodać roztarty czosnek i gotować jeszcze przez 10 minut.
  • Zupę podawać posypaną nacią pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW