Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  • Dynię dusić do miękkości z cebulą, masłem i 2 łyżkami wody.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie w małej ilości wody.
  • Wszystko przetrzeć przez sito lub zmiksować z dwiema szklankami wody i zagotować.
  • Doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  • Podawać mocno gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW