Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2–3 spore garście liści młodej pokrzywy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła lub oliwy
  • jogurt grecki do zabielenia
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrzywę myjemy, zalewamy wrzątkiem (by nie parzyła), kroimy ją i podsmażamy na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami: gałką muszkatołową i tymiankiem.
  • W garnku gotujemy pokrojone w kostkę warzywa, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
  • Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrzywę i doprawiamy do smaku.
  • Zupę można zmiksować na krem i zabielić jogurtem greckim.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW