Składniki:

  • 1 kg mięsa gęsiego lub kaczego z kością
  • 1 kg brukwi
  • 1 kg ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 l wody
  • majeranek, sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w kostkę albo cienkie paski, podobnie włoszczyznę.
  • Brukiew tniemy w słupki i blanszujemy.
  • Do gotującej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę i brukiew.
  • Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  • Zupę można przetrzeć lub zmiksować.
  • Podajemy z porcją mięsa na głębokim talerzu z keksem śmietany albo jogurtu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW