UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Żywność liofilizowana – lekki posiłek na długie podróże

Żywność liofilizowana – lekki posiłek na długie podróżeŻywność liofilizowana szturmem podbija światowe rynki. Stała się idealnym rozwiązaniem dla kosmonautów, sportowców wyczynowych oraz turystów. Jest lekka w transporcie i łatwa do przyrządzenia. W jaki sposób się ją przygotowuje?

 

Żywność liofilizowana to taka żywność, która jest konserwowana metodą liofilizacji, czyli poprzez sublimacyjne suszenie zamrożonych produktów spożywczych. Krótko mówiąc, z pożywienia usuwana jest woda (od 70 do 96 proc.). Proces ten pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych oraz smakowych, a także na długie przechowywanie oraz łatwe przygotowanie do spożycia w dowolnym momencie.

Metodę liofilizacji po raz pierwszy zastosowano podczas drugiej wojny światowej, gdy amerykańskie wojsko transportowało osocze krwi w rejony walk. Jednak dopiero w latach 60. ubiegłego wieku użyto jej do konserwowania żywności.

 

Zalety

Do niewątpliwych zalet żywności liofilizowanej można zaliczyć:

  • łatwość przyrządzania oraz oszczędność czasu i energii – żywność tego typu wystarczy zalać wodą i odczekać chwilę, by produkt zmienił się w pełnowartościowy posiłek
  • jej wagę – żywność ta jest lekka, gdyż zawiera zaledwie około 10 proc. swojej pierwotnej masy (jedzenie nie traci przy tym barwy, smaku, kształtu ani żadnych wartości odżywczych)
  • możliwość jej przechowywania nawet przez wiele lat bez uszczerbku na jakości – proces liofilizacji usuwa bowiem z pożywienia zanieczyszczenia mikrobiologiczne

 

Wady

Największą wadą produktów tego typu jest ich cena. Niestety, koszty wytwarzania oraz zakup i utrzymanie sprzętu potrzebnego do liofilizacji są wysokie. Kolejnym czynnikiem, który można zaliczyć na niekorzyść tego typu żywności, jest jej wrażliwość na wilgoć (wymaga ona przechowywania w miejscu suchym).

 

Dla kogo?

Początkowo żywność liofilizowana była produkowana dla kosmonautów. Z czasem stała się ona również niezastąpionym ekwipunkiem podróżników. Ceniona jest także przez osoby czynnie uprawiające sport (wspinaczki górskie, trekking, żeglarstwo) oraz przez rowerzystów.

 

Produkty i sprzedaż

Sklepy oferujące żywność liofilizowaną mają w swoim asortymencie między innymi risotto, gulasz, jajecznicę, makaron z różnego rodzaju sosami, zupy, a także musli czy owoce. Wszystko jest zapakowane w lekkie i płaskie torebki. Produkty te można kupić zarówno w specjalistycznych sklepach stacjonarnych (turystycznych lub sportowych), jak i w sklepach internetowych.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA