UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Co jeść, by żyć 100 lat

Co jeść, by żyć 100 latKlasyczne już badania i obserwacje dotyczące zwyczajów żywieniowych społeczeństw długowiecznych poczynione były wśród Hunzów zagubionych w Himalajach. Ich długowieczność jest wręcz legendarna, bowiem wielu Hunzów żyje grubo ponad 100 lat i co ciekawe, odznacza się aktywnością, witalnością oraz płodzi dzieci. Podstawą codziennego wyżywienia Hunzów są surowe owoce w lecie, a suszone i rozmoczone w zimie.

 

Poza tym jadają placki z razowej mąki, potrawy z rozgotowanego ziarna, jarzyny, także ziemniaki, sporo słodkich migdałów. Cenią mleko i sery, jednak spożywają ich mało, podobnie jak masła, mięsa i wina (wyłącznie własnej roboty i to tylko w trakcie uroczystości). Ryb nie znają, podobnie białej mąki, cukru. Soli używają sporadycznie.

 

Idealne pożywienie dla szczurów... i ludzi

Dieta Hunzów i innych mieszkańców różnych stanów Indii posłużyła już ponad pół wieku temu za wzór sławnemu fizjologowi i żywieniowcowi Robertowi McCarrisonowi, swego czasu kierownikowi instytutu do spraw odżywiania w Indiach, który eksperymentując na szczurach, opracował idealny system ich odżywiania, zapewniający im długie i zdrowe życie. Otóż prawie 1200 zwierząt karmionych razowym chlebem, razową mąką, surowymi jarzynami i owocami strączkowymi, surowym mlekiem, wodą i raz na tydzień małą porcją mięsa z kością – czyli w sposób zbliżony do diety Hunzów i innych plemion ówczesnych północnych Indii, cieszących się dobrym zdrowiem i długowiecznością – odznaczało się w trakcie eksperymentu dobrym wzrostem, wyglądem, spokojnym usposobieniem, znaczną witalnością i rozrodczością.

 

Pokarmy powodujące cywilizacyjne choroby

Ponad 2200 innych szczurów odżywiano, stosując dietę złożoną z licznych przetworzonych produktów. Podobnie jadali mieszkańcy stanów południowych Indii, żyjący krócej od Hunzów i często cierpiący na różne choroby. Szczury odżywiane na wzór plemion południowych były mniejsze, źle rozwinięte, chorowały. Były agresywne i zagryzały się. Sekcja ich zwłok zaś wykazała choroby podobne do tych, które dotykały ludzi z plemion południowych, co więcej, miały nawet proporcjonalnie taki sam jak ludzie odsetek przypadków kamic, raka niektórych narządów, wrzodów żołądka. Pewna grupa szczurów otrzymywała również pokarmy jadane przez przeciętnego robotnika angielskiego. Było to białe pieczywo, konserwy mięsne, dżem, margaryna, jarzyny gotowane z solą i ziemniaki oraz słodzona cukrem herbata. Po dwu i pół roku (co odpowiada 65 do 75 lat życia człowieka) zwierzęta miały wszystkie objawy chorób odnotowywanych w społeczeństwach europejskich.

 

Najlepiej jarsko i mlecznie

Badania różnych społeczeństw o dużej liczbie stulatków, między innymi na Bałkanach, w Turcji, Ameryce Południowej i w dawnym ZSRR wykazały, że wszędzie pożywienie było mało kaloryczne i raczej mleczno-jarskie, ze sporą ilością surowych i mało przetworzonych produktów. I to wydaje się być najogólniejszym wyznacznikiem najpowszechniejszej diety zapewniającej długowieczność. Pewne odstępstwo od tych reguł jest jednak też możliwe. Dowodzą tego badania wykonane wspólnie przez naukowców amerykańskich i rosyjskich w Abchazji na Kaukazie. Ten kraj pełen patriarchów udowadnia, iż nieprawdą jest, że tylko wyżywienie wegetariańskie sprzyja długiemu życiu.

 

Wyjątek patriarchów z Abchazji

Badania długowiecznych w Abchazji wykazały, że nie ma wśród nich jaroszy, a wręcz przeciwnie, mięso jest tutaj spożywane często i w dużych ilościach. Niemniej naukowcy podkreślają różnorodność trafiającego do kuchni pożywienia i umiarkowanie w jedzeniu. W menu również dużą rolę odgrywają potrawy mleczne i warzywa, w tym papryka. Oprócz tego Abchazi lubią miód oraz zsiadłe mleko. Co ciekawe, piją dużo wina, 2–3 szklanki dziennie, ale się nie upijają. Posiłki jedzą zawsze ciepłe, nie gorące, i dobrze je przeżuwają.

 

Chińska dieta szczęścia

Warto się jeszcze zapoznać z dietetycznymi radami z Dalekiego Wschodu. Chińscy mędrcy uważali, że organizm jest doskonałym mechanizmem o naturalnej mocy utrzymywania zdrowia, jeżeli tylko w drastyczny sposób nie zakłóca się jego równowagi. Mądry człowiek powinien umieć chronić ten „skarb dający szczęście” i działać tak, by żyć długo. Dróg ku temu wskazywano wiele, jedną i to bardzo ważną była dieta, bo wszelkie choroby są do uniknięcia, jeżeli stosuje się właściwy dobór jedzenia i napojów.

Chińska kuchnia długowieczności zaznacza, czego nie powinno się jadać. I tak, zabroniona jest konsumpcja artykułów przetworzonych w sposób przemysłowy, wzbogaconych w substancje obce, np. aromatyczne. Całkowicie nie zaleca się jadania: przetworzonych zbóż – głównie wyrobów z białych mąk – produktów długo smażonych, alkoholu, cukru i innych słodyczy, soli, ostrych przypraw, mięsa, lodów, ziemniaków, pomidorów, koncentratów i ekstraktów mięsnych, mleka, sera, masła i innych tłuszczów...

 

Jadać, gdy się jest głodnym

By żyć sporo lat, należy jadać: potrawy przygotowane z całych ziaren, w tym przetwory razowe, warzywa i owoce uprawiane lokalnie w sposób naturalny, fasolę, soję, orzechy, niskotłuszczowy jogurt, miód, herbaty ziołowe i chińskie, twarogi, jaja, ale tylko w omletach, naturalną sól morską, suszone owoce, dzikie warzywa, zioła i mleko ryżowe. Dietę ostrożnie można wzbogacać nietłustymi rybami, dzikim ptactwem, gospodarskimi kurczakami i zebraną z mleka śmietaną. Całość zaleceń uzupełniają inne wskazania. Przede wszystkim należy jeść wtedy, jeżeli jest się głodnym, nie przejadać się, wszystko dokładnie żuć. Obowiązuje ograniczenie spożywania napojów. Ważne jest głębokie oddychanie.

Jak widać, zasady wypracowane przez chińskich mędrców są niekiedy wręcz drakońskie, stąd na co dzień i w tamtym kraju niezbyt powszechnie przestrzegane. Niemniej na pewno część warto zastosować, bo jest racjonalna i zgodna nawet ze wskazówkami klasycznej dietetyki. Wiele podobnych zaleceń z dawien dawna propagowała również europejska medycyna naturalna.

 

Zbigniew Przybylak


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA