UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Warzywa i owoce

Bób – smaczny i zdrowy (ale nie dla wszystkich)

Bób – smaczny i zdrowy (ale nie dla wszystkich)Bób, jak wiele innych roślin strączkowych, jest zasobny w wartości odżywcze, przede wszystkim w białko. Jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Niestety nie można go polecić każdemu. Ziarna te są szkodliwe dla osób cierpiących na fawizm, czyli chorobę bobową, zmagających się z podagrą, cukrzycą i mających problemy gastryczne. Komu zatem polecane jest to pyszne warzywo i jak je przyrządzać, by nie szkodziło?

Czytaj więcej...

Wszystkie artykuły:

  1. „Roślinożercy” – czego warto się od nich nauczyć?
  2. Grejpfrut – rajski owoc młodości
  3. Sposób na woń czosnku
  4. Papryka – bomba witaminowa
  5. Co niszczy witaminy w warzywach i owocach?
  6. Zdrowie w ziarnach bobu
  7. Owoce w walce z zaparciami
  8. Rzodkiewka zdrowa i małokaloryczna
  9. Pomidorowa z nasturcją
  10. Dlaczego zielone jest zdrowe?
  11. Topinambur – bulwiasty słonecznik
  12. Smaczna i zdrowa woda kokosowa
  13. Jadalna chryzantema – źródło witamin i minerałów
  14. Cytryniec chiński – owoc o pięciu smakach
  15. Gorzki melon – przełomowe odkrycie w walce z nowotworami
  16. Odmładzająca i lecznicza aronia
  17. Okra, czyli piżmian jadalny
  18. Dynia piżmowa – zdrowy azjatycki przysmak
  19. Grejpfrut – naturalny sprzymierzeniec w walce z otyłością
  20. Czarna rzepa – lek i kosmetyk
  21. Cytron – owoc z rajskiego ogrodu
  22. Buraki, źródło witamin i minerałów przez cały rok
  23. Garcinia cambogia – skuteczny spalacz tłuszczu
  24. Kleiszcze smakowite – roślina lecznicza
  25. Kiwano – kolczasty ogórek
  26. Karambola – gwiaździsty owoc
  27. Durian – kontrowersyjny owoc
  28. Orzechy makadamii – zastosowanie i właściwości
  29. Morwa biała i czarna – leczy i regeneruje
  30. Daktyle – naturalne lekarstwo
  31. Kumkwat – złota pomarańcza
  32. Borówka amerykańska: smaczna i wartościowa
  33. Stewia – naturalna słodycz
  34. Wiśnie dobre na wszystko
  35. Jarzębina – nie tylko dla ozdoby
  36. Bakłażan i jego właściwości
  37. Rukola i jej właściwości zdrowotne
  38. Słonecznik
  39. Jarmuż
  40. Jeżyny
  41. Kapusta pekińska
  42. Szpinak – nie tylko żelazo
  43. Brukselka
  44. Zielona róża, czyli brokuł
  45. Cykoria – na zdrowie
  46. Cukinia (kabaczek)
  47. Owoce goji cenne dla zdrowia
  48. Mango – słodycz i zdrowie
  49. Noni – owoce zdrowia
  50. Mangostan – najsmaczniejszy owoc tropików
  51. Zboża – właściwości zdrowotne
  52. Chrzan i rzeżucha – właściwości lecznicze
  53. Maliny – na gorączkę i przeziębienie
  54. Borówka brusznica – właściwości lecznicze
  55. Włoszczyzna – właściwości lecznicze
  56. Jabłka – właściwości lecznicze
  57. Owoce cytrusowe – właściwości zdrowotne
  58. Jesienne owoce: kasztany, jarzębina – właściwości zdrowotne
  59. Cebula zwyczajna – bogactwo witamin i minerałów
  60. Czarne jagody – właściwości prozdrowotne
  61. Winogrona – chronią przed wolnymi rodnikami
  62. Orzechy – właściwości zdrowotne
  63. Granat – co w nim dobrego
  64. Gorczyca czarna i biała: właściwości lecznicze
  65. Papaja – wspomaga trawienie
  66. Karczoch zwyczajny – chroni wątrobę
  67. Granat - symbol życia, zdrowia i obfitości
  68. Granaty – niszczą wolne rodniki
  69. Warzywa dyniowate – właściwości lecznicze
  70. Oliwki – odżywiają, leczą i upiększają
  71. Pięć razy dziennie warzywa i owoce!
  72. Rzodkiew zwyczajna – pomaga wątrobie
  73. Czosnek – naturalny antybiotyk
  74. Warzywa zielone – na co pomagają
  75. Pietruszka – poprawia trawienie, czyści krew
  76. Poziomka: odżywia i odtruwa
  77. Chrzan – ułatwia trawienie i uodpornia
  78. Kuracje kapuściane
  79. Ananas – smakuje i leczy
  80. Winogrona. Źródło polifenoli
  81. Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów
  82. Jabłka. Oczyszczają i upiększają
  83. Awokado w kuchni i kosmetyce
  84. Banany. Składniki odżywcze
  85. Owoc kiwi – król witamin
  86. Kapusta. Rodzaje i właściwości lecznicze
  87. Co zawiera kapusta