UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Karambola – gwiaździsty owoc

Karambola – gwiaździsty owocOd kilku lat w sklepach w naszym kraju coraz częściej pojawiają się egzotyczne owoce o niespotykanych kształtach i dziwnie brzmiących nazwach. Często nie wiemy, jak smakują i jak je spożywać, dlatego rezygnujemy z ich zakupu. Niepotrzebnie! Jednym z takich owoców jest właśnie karambola. Jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.

 

Karambola, a dokładnie oskomian pospolity (Averrhoa carambola L.), jest tropikalnym drzewem z rodziny szczawikowatych. W warunkach naturalnych występuje w Indonezji oraz Malezji, a w hodowli – w Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej. Drzewko osiąga wysokość do 10 metrów i kwitnie niemal przez cały rok. Żółte owoce swoim kształtem przypominają pięcioramienną gwiazdę o wydłużonym kształcie. Mają soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Można je spożywać w całości bez obierania (są otoczone woskowaną skórką) wraz z nasionami.

Reklama
Reklama

 

Właściwości zdrowotne

Spożywanie karamboli pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL oraz stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu owoc ten wspomaga leczenie cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Zawiera spore ilości magnezu, a także żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminy A, B i C oraz beta-karoten. Stymuluje perystaltykę jelit, poprawia wydzielanie soków trawiennych oraz zapobiega zaparciom. Karambola jest również idealnym owocem dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczna (100 g dostarcza zaledwie 30 kcal), a jej spożywanie zwiększa uczucie sytości. Duża zawartość magnezu sprawia, że owoc ten ma wpływ na regulację stężenia potasu w organizmie. Kwasy pantotenowy i foliowy zawarte w witaminie B korzystnie oddziałują na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy, a także zapobiegają przemęczeniu. Karambola jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy – kwasu galusowego (dlatego działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo), katechin oraz kwercetyny (dlatego wykazuje właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne).

 

Z czym ją jeść?

Karambolę można spożywać zarówno na surowo (w sałatkach czy surówkach), jak i przetworzoną w postaci soków, dżemów lub wina. Idealnie nadaje się do marynowania, kandyzowania i suszenia. Jej ciekawy kształt sprawia, że jest chętnie wykorzystywana do dekoracji potraw oraz koktajli. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi.

 

Karambola w kosmetyce

Owoce karamboli są stosowane głównie w kremach poprawiających odżywienie i nawilżenie skóry, a także w peelingach do ciała, balsamach oraz olejkach. Składniki tego owocu pomagają w walce z cellulitem oraz tkanką tłuszczową, dlatego często można ją znaleźć w składzie kosmetyków antycellulitowych (rozbija i spala tłuszcz) oraz wyszczuplających (zmniejsza rozmiar komórek tłuszczowych).


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA