UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Słonecznik

SłonecznikSwoją nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień zwraca się ku słońcu. Wysoko ceniony za niezwykły wygląd i uważany za afrodyzjak, rozpowszechnił się w Europie w XVI wieku. Początkowo był uważany za roślinę wyłącznie ozdobną. Dopiero z czasem nauczono się wyłuskiwać i podgryzać jego nasiona. A potem wykorzystywać ich właściwości.

 

Słonecznik pochodzi z południa Ameryki Północnej. Rozmaite jego gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne, lecznicze, spożywcze i przemysłowe. Najpowszechniejszy z nich, zwany słonecznikiem zwyczajnym (Helianthus annuus L.), ma pokrytą włoskami, drewniejącą łodygę o wysokości od 1,2 m do 4 m. Z łodygi tej wyrastają szorstkie liście o sercowatym kształcie. Złociste, języczkowate kwiaty jak płomyki otaczają wielkie, okrągłe kwiatostany na szczycie rośliny. Koszyczki kwiatowe dochodzą do średnicy 30 cm. Są niezwykle ozdobne. Kwitną w okresie od lipca do października, dostarczając pszczelim rojom dużo pyłku i nektaru. Kwiaty zawierają między innymi olejek eteryczny, barwniki flawonowe i karotenowe, cholinę oraz betainę. Wytwarza się z nich preparaty przeciwgorączkowe i przeciwmalaryczne (gdy brak chininy, choremu można podać nalewkę właśnie z kwiatów słonecznika).

 

Różne gatunki i podgatunki tej rośliny są uprawiane dla celów spożywczych. Jadalne nasiona odmian oleistych zawierają około 45 proc. tłuszczu. Bardzo smaczne ziarna bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk i witaminę E oraz A i D dodawane są do chleba, bułek i wypieków cukierniczych.

Dziś trudno powiedzieć, kto pierwszy wpadł na pomysł wytwarzania oleju z nasion. Ma on jasnożółtą barwę i jest uważany za jeden z najlepszych olejów roślinnych. Ze względu na jego właściwości (zwłaszcza zawartość tłuszczów wielonienasyconych), nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 100°C. Zawiera on dużo kwasu linolowego, sterole i przeciwutleniacze (witaminę E). Dobrze wpływa na odporność oraz na pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego.

Bardzo ciekawa jest również bulwiasta odmiana tej rośliny, zwana topinamburem. Była ona niegdyś powszechnie uprawiana w Europie. Podziemne, różnokolorowe bulwy z białym lub żółtym miąższem o słodkawym smaku przypominają guzowate ziemniaki i mają liczne odżywcze zalety. Są warzywem cenionym zwłaszcza w diecie osób chorych na cukrzycę.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA