UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Market Walut
Market Walut
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Reklama

Mango – słodycz i zdrowie

Mango – słodycz i zdrowieMango zaliczane jest do owoców o największej wartości odżywczej. Bogate w wiele witamin i minerałów, charakteryzujące się niewielką ilością kalorii, często jest polecane przez dietetyków. Nawilżające i regenerujące właściwości mango sprawiają, że doskonale nadaje się ono także do pielęgnacji urody, dlatego często jest składnikiem kremów, maseczek, szamponów czy odżywek do włosów.

 

Mango to owoc mangowca – wiecznie zielonego drzewa, uprawianego już od ponad 5 tysięcy lat i osiągającego wysokość nawet do 40 metrów! W Indiach plantacje mango zajmują ogromną powierzchnię, przynosząc imponujące zbiory (kilka mln ton). Poza Indiami mango uprawia się w wielu innych krajach – głównie w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym.

Owoce mango są słodkie, nieco cierpkie, aromatyczne oraz niezwykle odżywcze. Wielkość owocu bywa różna i w zależności od gatunku może osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów.

Reklama
Reklama
Reklama

29,50 zł.

 

Nie tylko jednak miąższ owoców cieszy się popularnością. W wielu krajach z ogromnych pestek mango wyciska się tłuszcz (na tzw. masło mangowe), który jest znakomitym dodatkiem do pokarmów, a jednocześnie lekarstwem przeciw pasożytom. Z kolei młode liście służą do przyrządzania pysznej sałatki. Liście służą też do ozdób naczyń w obrządkach religijnych. Za to z pestek mango wytwarzane jest masło, które ma zastosowanie w kosmetyce i zawiera dodatkowo kwasy tłuszczowe: mangiferynę i gallotaninę.

 

Witaminy i minerały

Mango zawiera witaminy A, C, PP, E, witaminy z grupy B, a także: magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Mangiferyna zawarta w pestkach owocu ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Gallotanina (także w pestce), inaczej kwas taninowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i odkażające.

 

Zastosowanie

Duża zawartość witamin C, A, E, flawonoidów, a zwłaszcza lupeolu sprawia, że mango wykazuje działanie przeciwutleniające. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w przypadku nowotworu prostaty i trzustki Owoc mango to także bogate źródło miedzi. Pierwiastek ten jest niezbędny w procesie powstawania czerwonych krwinek. Niedobór miedzi może prowadzić więc do niedokrwistości.

Błonnik reguluje perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.

 

W kosmetyce

Mango świetnie sprawdza się w kosmetyce. Wyciąg tego owocu jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych, a także balsamów odżywczych do ciała. W związku z tym, że zawarta w mango witamina C wzmacnia naczynia krwionośne – owoc ten wykorzystuje się także do produkcji kremów i toników (głównie do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej).

 

Wykorzystanie pestek

Masło z pestek mango jest cennym naturalnym kosmetykiem. Ma właściwości nawilżające i natłuszczające. Działa odżywczo i wygładzająco. Łagodzi stany zapalne skóry, a także pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz przeciwutleniacza (dzięki temu opóźnia procesy starzenia się skóry). Może być stosowane do pielęgnacji twarzy, ale także i całego ciała.


Sklep Poradnia.pl poleca