Garcinia kambodżańska jest rośliną, z której owoców wytwarza się najbardziej popularne suplementy diety wspomagające odchudzanie. Zażywanie preparatów z ekstraktem z tej rośliny powoduje powstanie uczucia sytości i hamuje apetyt, a także przyspiesza metabolizm. A co więcej – ich przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne.

 

Garcinia cambogia, czyli tamaryndowiec malabarski, pochodzi z tropikalnych rejonów Tajlandii oraz południowych obszarów Indii. Liście tego drzewa są koloru ciemnozielonego i osiągają długość do 12 centymetrów. Owoce, przypominające z wyglądu małą, żółto-pomarańczową dynię, mają średnicę 5 centymetrów. W ich wnętrzu znajduje się miąższ oraz nasiona. Zbiera się je między czerwcem a październikiem, gdy osiągną maksymalną dojrzałość. I to właśnie wyciąg z owoców garcinii zawiera substancje wchodzące w skład coraz bardziej popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie.

Reklama

 

Składniki i właściwości zdrowotne

Do najbardziej aktywnych składników garcinii można zaliczyć kwas hydroksycytrynowy (HCA), który pozyskuje się ze skórki owoców. Przyśpiesza on metabolizm (powoduje szybsze spalanie tłuszczów i węglowodanów), daje uczucie sytości oraz spowalnia uczucie łaknienia (poprzez zwiększenie ilości glikogenu w mięśniach). Badania wykazały, iż wprowadzenie do diety produktów zawierających kwas hydroksycytrynowy powoduje utratę masy ciała (około pół kilograma na tydzień).

Owoce Garcinia cambogia wspomagają również usuwanie „złego” cholesterolu LDL z organizmu. Zawierają fosfor, wapń, żelazo, tiaminę, ryboflawinę oraz niacynę. Niacyna, czyli witamina B3, bierze udział w syntezie oraz rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, a także wspomaga uwalnianie energii. Hamuje ponadto toksyczne skutki przyjmowania leków oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. Tiamina, czyli witamina B1, uczestniczy w przemianie węglowodanów, przyśpiesza gojenie się ran oraz działa przeciwbólowo. Prawidłowe funkcjonowanie błon śluzówki przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych i skóry zapewnia ryboflawina. Wyciąg z Garcinia cambogia jest bezpiecznym środkiem wspomagającym odchudzanie, gdyż nie wchodzi w interakcje z lekami oraz nie wykazuje efektów ubocznych.

 

Badania kliniczne

Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że preparaty z garcinii zwiększają poziom serotoniny w organizmie, a co za tym idzie, skutecznie hamują apetyt. Badania potwierdziły również, iż kwas hydroksycytrynowy pobudza metabolizm tłuszczów oraz może być stosowany bez obaw przez osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

 

W jakiej formie?

Garcinia cambogia dostępna jest między innymi w postaci herbat, jednak najpopularniejszą i najskuteczniejszą formą przyjmowania suplementów z tej wyjątkowej rośliny są kapsułki doustne, które pojawiły się już na polskim rynku.

 

Przeciwwskazania

Diety wzbogacanej preparatami zawierającymi garcinię nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz matki karmiące (ze względu na zawartość kwasu hydroksycytrynowego) ani osoby chorujące na cukrzycę (owoce tej rośliny mogą negatywnie wpływać na poziom cukru we krwi).