UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Jadalna chryzantema – źródło witamin i minerałów

Jadalna chryzantema – źródło witamin i minerałówJadalna chryzantema, choć w Polsce jest znana raczej jako roślina ozdobna, na świecie słynie ze swych właściwości zdrowotnych i niezwykłych walorów smakowych. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jej spożywanie zaleca się w przypadku przeziębienia, bólu głowy oraz gorączki.

 

Jadalna chryzantema, czyli złocień wieńcowy, to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W Polsce jest znana i uprawiana raczej jako roślina ozdobna. Osiąga wysokość około 1 metra. Kwiaty mogą przybierać barwę od jasnożółtej do ciemnożółtej, a ich średnica wynosi mniej więcej 5 centymetrów. Najbardziej charakterystyczne są liście, które mają gorzkawy smak – w krajach Bliskiego Wschodu są często używane jako składnik sałatek oraz sushi.

Reklama
Reklama
Reklama

1 577,00 zł.

 

Składniki odżywcze i właściwości

Chryzantema jadalna to bogate źródło wielu witamin (z grupy B, C, beta-karoten) i minerałów (potas, żelazo), a także przeciwutleniaczy i związków biochemicznych (alfa-pinen, benzaldehyd). Potas jest pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi, a benzaldehyd wspomaga trawienie.

Ziele chryzantemy jadalnej jest zalecane w stanach zapalnych, przeziębieniach, gorączce, zaparciach oraz bólach głowy. Jest także pomocne w leczeniu arteriosklerozy. Skutecznie chroni przed kamieniami nerkowymi.

 

Przeciwwskazania

Chryzantema jadalna zawiera składnik o nazwie pyrethrin (środek owadobójczy, atakujący system nerwowy owadów), który spożywany w większych dawkach może być potencjalnie szkodliwy. U niektórych osób (zwłaszcza u uczulonych na mniszek lekarski, stokrotkę czy słonecznik) roślina ta może także wywołać reakcje alergiczne. Uważać na nią powinni też wszyscy zażywający leki obniżające ciśnienie tętnicze oraz kobiety w ciąży i matki karmiące.

 

Chryzantema jadalna w kuchni

W krajach Bliskiego Wschodu chryzantema jadalna cieszy się dużym powodzeniem ze względu na walory smakowe. W kuchni wykorzystuje się młode pędy rośliny. Dzięki gorzkiemu posmakowi często jest ona stosowana do sałatek jako zamiennik rukoli. W Azji robi się z niej sushi i pikle, smaży się ją w woku, dodaje do zupy. Suszone kwiaty tej rośliny zalewane wrzątkiem służą jako herbaty ziołowe.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA