UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Orzechy makadamii – zastosowanie i właściwości

Orzechy makadamii – zastosowanie i właściwościChoć to twardy orzech, wart jest rozłupania. W swoim wnętrzu kryje bowiem bogactwo witamin i największą ilość tłuszczów nienasyconych ze wszystkich znanych nam orzechów. Regularne spożywanie makadamii skutecznie przyczynia się do obniżania ciśnienia tętniczego oraz poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi.

 

Makadamia (Macadamia) jest drzewem z rodziny srebrnikowatych, występującym głównie w Australii i Nowej Zelandii. W 1857 roku roślinę tę odkrył botanik Walter Hill i na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama nadał jej nazwę „makadamia”. Roślina osiąga wysokość około 5 m, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po upływie 5 lat. Orzechy zbliżone są wielkością i kształtem do orzechów laskowych. Mają delikatny, maślany smak. Ich skorupa jest niezwykle twarda, a do jej rozłupania sadownicy używają specjalnych maszyn, dlatego orzechy makadamii są najczęściej sprzedawane już wyłuskane.

 

Składniki odżywcze

Orzechy makadamii zawierają około 76 proc. tłuszczów nienasyconych, 10 proc. białka, 8 proc. cukrów, 6 proc. błonnika, witaminę A i E, witaminy z grupy B, wapń, fosfor i żelazo. Są najbardziej kaloryczne wśród orzechów (około 700 kcal na 100 g). Jednak ich wartości odżywcze rekompensują ten niewątpliwy minus. Zaledwie 100 g orzechów makadamii pokrywa bowiem 20 proc. dobowego zapotrzebowania organizmu na żelazo i błonnik. Ponadto zawierają one niemal tyle samo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, co oliwa z oliwek. Kwasy te chronią organizm przed miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Z kolei witaminy z grupy B (głównie niacyna i ryboflawina) korzystnie wpływają na kondycję i wygląd włosów, skóry i paznokci, a także wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Z orzechów makadamii wytwarza się olej wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Zawiera on ponad 65 proc. kwasu oleinowego, około 25 proc. kwasu oleopalmitynowego oraz 10 proc. kwasu palmitynowego. Kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie i elastyczność. Niestety, wraz z wiekiem jego ilość maleje. Między innymi dlatego kosmetyki zawierające olej makadamiowy, które uzupełniają te braki, cieszą się dużą popularnością wśród osób chcących szybko i skutecznie poprawić kondycję skóry. Olej makadamiowy chroni również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmiękcza i wygładza naskórek. Idealnie regeneruje zniszczone włosy i paznokcie. Wykazuje działanie odżywcze i regenerujące. Jest hipoalergiczny, może więc być stosowany przez osoby ze skłonnością do alergii oraz przez dzieci i kobiety w ciąży. Świetnie nadaje się także do skóry podrażnionej oraz skłonnej do wyprysków. Ze względu na swoje cenne właściwości często stanowi składnik kremów do twarzy, maseczek, żeli oraz olejków dla dzieci i niemowląt. Chętnie jest wykorzystywany jako olejek do masażu w gabinetach odnowy biologicznej oraz do aromaterapii.

 

Ciekawostka

Orzechy makadamii są największym smakołykiem Australijczyków. Niezwykle twarde łupiny tych orzechów są natomiast wykorzystywane w australijskich elektrowniach do produkcji energii elektrycznej, gdyż wartością opałową dorównują węglowi brunatnemu.

 

Uwaga

Orzechy makadamii są toksyczne dla psów. Nawet niewielka ich ilość może u tych zwierząt spowodować wymioty, drgawki, a nawet hipotermię.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA