UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Dorsz w jabłkach

Dorsz w jabłkach

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 5 słodkich jabłek
  • 5 średnich pomidorów
  • pół litra mleka
  • 2 łyżki listków selera
  • 2 łyżki listków szałwii
  • 1 cytryna
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

  • Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć selerem i szałwią. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, udusić na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać pokrojone w ósemki jabłka. Gotować jeszcze 2–3 minuty.
  • Mleko zagotować, włożyć filety. Gotować około 5 minut na wolnym ogniu.
  • Przełożyć ryby do sosu pomidorowo-jabłkowego.
  • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

SZAŁWIA

Pochodzi z północnych wybrzeży Morza Śródziemnego. Przyprawą są szarozielone, aksamitne liście Salvia officinalis. Łacińskie słowo „salvia” i polskie „szałwia” pochodzą od łacińskiego wyrazu „salvus” – „zdrów, cały, bezpieczny”. Jest ona wciąż jednym z najpopularniejszych ziół leczniczych na świecie.

Szałwia poprawia smak wieprzowiny, jagnięciny, mięs i kiełbas, znakomicie aromatyzuje owoce morza, warzywa i pieczywo. By listki szałwii wyzwoliły pełen aromat, trzeba je rozetrzeć w dłoniach. Ma bardzo specyficzny aromat i smak, zatem nie można jej używać w nadmiarze – do jednej porcji wystarczy jeden listek lub szczypta suszonej.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA